Zdeněk Sotolář: Ministryně školství aneb Hrnečku, dost

pátek 30. října 2015 ·

Dobeš byl nebezpečným chrličem, Fiala raději nedělal nic, Chládek rychle narazil. Ale ministryně Valachová jako by zapomněla zaklínadlo a z hrnečku nápadů se na nás valí nová a nová kaše.


Najednou se vynořují zprávy o novém, samozřejmě zcela nezbytném, předmětu, kterým má být programování, dokonce prý už od první třídy. Propagátoři ihned mlží, že půjde vlastně o jakýsi rozvoj myšlení! Jakoby ostatní předměty k tomu nedávaly příležitost! Protože ještě není schválena velmi problematická novela školského zákona, která mj. zbytečně ruší praxí osvědčenou přílohu RVP.ZV pro žáky s LMP, není divu, že někteří diskutující upozorňují, zda nejde jen o šikovné odvádění pozornosti.

Stále se mluví o změnách RVP.ZV, nejprve v souvislosti s inkluzí, pak osnovami, teď má být zase cílem matematika, aby byla pro žáky atraktivnější. Posledním hrnečkovým nápadem jsou obědy zdarma pro všechny žáky do třetí třídy: prý pro vytváření správných stravovacích návyků. Společně s prodloužením školní docházky o poslední rok mateřské školy jde o další projev zjevného sociálního inženýrství. Obojí má totiž zůstat v rukou rodiny, tam je ten nejlepší prostor pro budování takových návyků.

Pověstným kostlivcem je kariérní řád, jehož předloha byla tak hloupá, že ji ministryně raději uklidila do jakési skříně. Ona to nebude skříň, ale nějaký teplý ministerský kabinet, ve kterém se nějaká skupinka snaží z předloženého návrhu zachránit, co se dá. I když je to zmetek, stál spoustu peněz z evropských fondů, a proto nemůže tak snadno skončit tam, kam by patřil. Totiž v popelnici. Je jenom otázka času, kdy tento kostlivec vypadne ven. Možná se jen čeká na vhodnou chvíli, až zase padne nějaká mlha.

Všechny tyto nápady budou stát velké peníze. MŠMT zjevně spoléhá na štědré evropské fondy a projekty, jejichž první výzvy se právě připravují. Systémový krok, totiž opravdové navýšení výdajů na vzdělávání srovnatelné se zeměmi, se kterými jsme srovnávání ve výsledcích, takový systémový krok se však nechystá. České školství bude nadále podvyživené, krmené jen krátkodobou evropskou náhražkou, podávanou ne lžící, ale cedníkem. Z minulého období víme, že mnoho peněz se rozkutálí bůhvíkam.

Převzato z autorova blogu na iDNES.cz, autor je členem Učitelského profesního sdružení.

5 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
30. října 2015 v 0:12  

A kde jsou standardy?
Voda je vzala.
A kde je ta voda?
Voli ji vypili.
A kde jsou ti voli.
U Týřů z nich guláš udělali...

Unknown řekl(a)...
30. října 2015 v 9:19  

Je to jedna ptákovina za druhou, ale nepochybně nejzávažnější důsledky pro celé naše školství přinese zrušení přílohy RVP ZV pro LMP.
Obávám se, že si paní ministryně dost dobře neuvědomuje, do čeho se nechala vmanipulovat a co všechno tímto krokem rozpoutá.
Možná, že by stačilo, aby si aspoň na 1 týden udělala čas a šla si sednout do několika tříd základní školy praktické, ( dříve školy pro žáky vyžadující zvláštní péči, zkráceně zvláštní). Aby porovnala rozsah a obsah učiva,prohlédla si učebnice, srovnala si počty žáků ve třídách základní běžné a praktické školy za seznámila se s některými metodami, které učitelé těchto žáků používají. Určitě by pochopila, že se žáci s prokázaným mentálním postižením v běžných školách vzdělávat nemohou, a pokud k tomu budou donuceni, nic se tam nenaučí a budou tam trpět.

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
30. října 2015 v 11:32  

Bohužel, nepochopila. Ona tam není "nadelegovaná" inkluzionistickou LOBBY, aby něco chápala. Ona to tam má prostě rozbasamtit, rozes*at a narvat....!!!!!!!!!!!!!!

tyrjir řekl(a)...
4. listopadu 2015 v 9:30  

Ona je koza od zedníků řikala mi maminka, když jsem se o ní vyjádřil zájmenem ona. Naučilo mě to říkat místo toho zájmena mamka. Samozřejmě, ža paní ministryně byla do úřadu jmenována. Neznamená to, že nemá vlastní rozum. J. Týř

tyrjir řekl(a)...
4. listopadu 2015 v 9:47  

MINISTRYNĚ VALACHOVÁ DISKUTOVALA O ROZPOČTU
Praha, 3. listopadu 2015 - Ministryně Kateřina Valachová dnes diskutovala s ministrem financí Andrejem Babišem a ministrem zahraničních věcí Lubomírem Zaorálkem o rozpočtu.

Doufám a věřím, že řeč byla i o rozumných opatřeních ve školství a důstojnějších platech pro učitele. J. Týř
Viz http://www.msmt.cz/ministerstvo/novinar/ministryne-valachova-diskutovala-o-rozpoctu

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.