TALIS 2013: Souhrnná zpráva mapující pedagogické vedení ředitelů základních škol v ČR

pátek 30. října 2015 ·

Jednou z reakcí na výsledky mezinárodního šetření TALIS 2013 bylo zjišťování informací týkajících se pedagogického vedení vykonávaného řediteli českých základních škol. Toto zjišťování doplňovalo aktivity České školní inspekce související s přípravou a pilotním ověřením vzdělávacího programu zaměřeného na pedagogický leadership.


Šetření mapující pedagogické vedení ředitelů základních škol v ČR, jehož výsledkem je tato souhrnná zpráva, bylo v první fázi prováděno pomocí dotazníkového šetření. Získané informace byly poté doplňovány a zpřesňovány prostřednictvím série skupinových rozhovorů. Zatímco první fáze šetření ukázala, čemu se ředitelé základních škol věnují a jak vnímají svou práci, druhá fáze umožňovala doplňovat některá již nabytá data, dostávat se hlouběji pod povrch věcí a nadto ještě získat další, rozšiřující informace o četných aspektech práce ředitelů základních škol. Výsledky šetření shrnuté v této publikaci mohou mj. posloužit jako inspirace pro úvahy o tom, co ředitelé základních škol potřebují, aby mohli svou práci dobře vykonávat, a jak jim v tom lze pomáhat.

Ke stažení: TALIS 2013 - Pedagogické vedení ředitelů ZŠ (417kB PDF)

9 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
30. října 2015 v 0:21  

A co nějaká souhrnná zpráva mapující pedagogickou práci učitelů?
Na to, 'co potřebuji, abych mohl svoji práci vykonávat dobře', se mě nikdo neptal už dobrých dvacet let. A před tím taky ne. Posloužil bych 'jako inspitrace pro úvahy o tom, jak mi lze pomáhat', až bych brečel a do roztrhání těla.

Nicka Pytlik řekl(a)...
30. října 2015 v 0:26  

Ostatně... pedagogické vedení ředitelů škol, co to je? On je někdo někam vede?

Eva Adamová řekl(a)...
30. října 2015 v 11:08  

Do hospody vede ředitel kolo, z hospody kolo ředitele.
Nějakou ještě zbytečnější zprávu z ještě zbytečnějšího výzkumu byste tam neměli?

tyrjir řekl(a)...
30. října 2015 v 11:39  

Souhrnná zpráva mapující pedagogické vedení ředitelů základních škol v ČR

...Pedagogickým vedením máme na mysli vedení v širším smyslu, tedy aktivity zahrnující nejen práci s lidmi, ale také kultivaci prostředí, ve kterém se školní aktivity odehrávají. Hovoříme-li o pedagogickém vedení, zdůrazňujeme to, že má jít o aktivity ředitelů, které – ať již jsou zaměřeny na cokoliv – mají explicitně na zřeteli primární účel školní existence, tedy učení žáků a aktivity učitelů, které jej podporují. Jinými slovy jde o výchovu a vzdělávání...

...Výsledky šetření shrnuté v této publikaci mohou mj. posloužit jako inspirace pro úvahy o tom, co ředitelé základních škol potřebují, aby mohli svou práci dobře vykonávat, a jak jim v tom lze pomáhat....


Vzdělávací dotace by myslím měly školám co nejefektivněji pomáhat. Tento elaborát, myslím, příliš efektivní pomocí školám není.

Ředitelé škol mají především řídit učitele a řádný chod školy (řídit, vést pedagogy a další zaměstnance školy). Není to snadné. Když ředitelé škol dostávají od ČŠI takovéhle, myslím, myšlenkově rozplizlé a z veřejných peněz dotované elaboráty, je mi jich i jejich škol líto. Je mi líto i paní ministryně, která, myslím si, zřejmě musí takovéhle elaboráty strpět. Možná také proto, aby České vzdělávací dotačně projektové čerpadlo alespoň nějak běželo. Doufám a věřím, že paní ministryně bude chtít, moci a umět čerpání vzdělávacích dotací zefektivnit.

J. Týř

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
30. října 2015 v 12:18  

A co souhrnná zpráva mapující činnost MŠMT, kanclík po kanclíku, včetně ministerstvem řízených organizací? Nebyla by?

tyrjir řekl(a)...
30. října 2015 v 12:43  

Smrt krásných srnců - právě běží na ČT1. J. Týř

Nicka Pytlik řekl(a)...
30. října 2015 v 19:15  

Docela by mne zajímalo, jak takové pedagogické vedení vypadá, a co všechno to obnáší.
Také by mne zajímalo, jestli byl kdy proveden nějaký výzkum na téma, do jaké míry se jmenováním do funkce zvýší odborné, pracovní a především pak charakterové kvality jmenovaného.
Pár ředitelů znám z vyprávění jejich bývalých žáků či kolegů a celkem asi šest ředitelů a čtyři inspektory jako svoje bývalé kolegy. Je až zarážející, jak moc se liší můj subjektivní laický pohled na ně od objektivního odborného pohledu zřizovatelů. Rovněž pozornosti hodné je to, že lidé, které bych si na takovém postu dovedl docela, spíš velmi dobře představit, o tom zřejmě nikdy ani na okamžik neuvažovali.

poste.restante řekl(a)...
30. října 2015 v 20:04  

Pedagogické vedení ředitelů základních škol?
To jako, že ředitelé pedagogicky vedou, nebo že někdo pedagogicky vede ty ředitele?
Vlastně je to jedno. Obojí je pouhá chiméra.
Ředitelé dnes mají na starosti především provoz škol, počínaje revizemi na topení a konče sháněním rozpočtových, nebo evropských projektových peněz.
Na nějaké pedagogické vedení není čas.

A po zrušení okresních školských úřadů už nikdo nevede ani ředitele.
Pro zřizovatele je hlavní, aby nemusel řešit problémy a aby bylo včas připraveno pár hezkých holčiček s básničkou na vítání občánků a pod.

Nicka Pytlik řekl(a)...
31. října 2015 v 0:20  

Nezbude, než si ten text pročíst. Podle prvního zběžného pohledu na ty grafy to vypadá na analýzu práce ředitele školy z pohledu ředitele školy. Zřejmě je na co se těšit.
Už jen to úvodní motivační foto. Přijde mi to, jako když soudruh Leonid Iljič vyvětluje soudruhům z politbyra, že žádných změn ve společnosti netřeba, že úplně stačí lépe pracovat...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.