Přečtěte si: „Syn není raubíř, sprostý byl ředitel“

pátek 9. října 2015 ·

Když v dubnu přišel její syn ze školy s tím, že při hodině matematiky dostal facku od ředitele školy, až mu spadly brýle, a neslyší na ucho, na nic nečekala, vypravila se s ním k lékaři a na ředitele si okamžitě stěžovala. Ředitel Základní školy Glowackého v Praze-Bohnicích se okamžitě přiznal. Dostal pokutu, omluvil se a za rok chce skončit ve funkci. Třebaže se na jeho stranu postavili ostatní kantoři, část žáků i rodičů dětí. Matka žáka teď poprvé exkluzivně pro MF DNES promluvila: je přesvědčena, že ředitel to s fackou přehnal, synovi plně věří a odmítá, že by byl problémový a zkoušel nervy učitelů. „Syn rozhodně nelhal,“ je jedna z odpovědí ženy, která říká, že fyzické tresty žáků jsou nepřijatelné a stížností chce předejít tomu, aby se staly další podobné případy.


Z článku Václava Janouše v MF DNES vybíráme:

Matka, kterou MF DNES vypátrala a která pak souhlasila s rozhovorem jen pod podmínkou anonymity, je přesvědčena, že její syn není žádný raubíř či nezvladatelný žák, třebaže měl v pololetí dvojku z mravů a předtím důtky třídního učitele i ředitele. I přesně půl roku po incidentu je pořádně rozhořčená a říká, že ten, kdo selhal, je škola. „Škola mu měla být oporou a vytvářet bezpečné prostředí pro vzdělávání a též být příkladem pro kvalitní mezilidské vztahy. To se bohužel evidentně neděje,“ komentuje poprvé kauzu. Ten, kdo byl sprostý a použil při incidentu vulgarity, byl podle ní ředitel Miroslav Koranda, který odešel řešit agresivní chování jiného žáka – autisty – do školní jídelny. Po návratu do třídy jejího syna podle ní napomenul žáky, že se „chovají jako banda hovad“. „Můj syn odvětil: Ne, vážně? Čímž reagoval na vulgární poznámku pana učitele. Poté ho pan ředitel udeřil,“ tak popisuje matka incident.

6 komentářů:

jir řekl(a)...
9. října 2015 v 22:03  

Barnevernet.

Unknown řekl(a)...
10. října 2015 v 10:31  

Nejen norská sociálka, ale postupující multikultura. Jasně, žáci a studenti se jednoduše nemlátí, ale nemělo by zapadnout od J.A. Komenského:"Kde nepomůže větička, tam pomůže větvička".

Matce se ten její názor vrátí i s úroky. O tom nemusíme mít pochyb.

poste.restante řekl(a)...
10. října 2015 v 18:24  

Dvojka z chování se NEDÁVÁ žákovi, který je bezproblémový. Obzvláště v dnešní době.
Souhlasím s názorem, že matka možná jednou sama sklidí ovoce své výchovy. Bohužel spolu s ní i celá naše společnost.
(Přál bych si moc, abych se v tomto případě spletl.)

Unknown řekl(a)...
12. října 2015 v 9:16  

Slovo "větička" nepoužíval Komenský, ale Klaus. Takže to o té větvi je nejspíš nesmysl.

Pavel PEŠAT řekl(a)...
12. října 2015 v 9:42  

To Unknown: Není, ale Klaus to, jakožto i mnoho jiného, špatně citoval: Podle něj (J. A. Komenský) se i dítě musí vést k povinnostem a kázni. Zavrhoval kruté tělesné tresty, které byly v jeho době při výchově na denním pořádku. Kladl naopak důraz na domluvu. Pokud ovšem ani ta nepomůže, lze dítě „rukou plesknouti neb metličkou přepleštiti“ (Komenský, Informatorium školy mateřské).

poste.restante řekl(a)...
12. října 2015 v 10:19  

Vychovávat neznamená trestat.
Netrestat znamená nevychovávat.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.