Přečtěte si: Pedagožka: Dětem chybí ulice!

pátek 9. října 2015 ·

Dnešní děti jsou s autoritou na štíru. Můžeme si za to sami - děláme z nich polobohy a podporujeme v nich nezdravý individualismus. "Chybějí jim reálné vzory, nemají nás za co obdivovat," míní pedagožka Eva Opravilová.

Z rozhovoru Radky Smejkalové s Evou Opravilovou v Týden.cz vybíráme:

Kam se ztratila autorita?

Dříve probíhala takzvaná socializace ulicí. Děti v těch partičkách vstupovaly do přirozené hierarchie, kde si musely vydobýt nějakou pozici a zároveň respektovat pozici ostatních. Učily se strategii sociálního chování tvrdším, ale přirozeným způsobem. Naučily se chápat, že vytvářet vztah je fuška. My z nich dnes děláme malé polobohy, vozíme je od kroužku na kroužek, ve všech očekáváme, že vyniknou. Opatrujeme je, aby náhodou někde nenarazily, nedáváme jim příležitost, aby si na všechno přišly samy. A nedáváme jim tudíž příležitost vypěstovat si přirozený respekt k autoritám.

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...
9. října 2015 v 23:17  

Paní Opravilová je moudrá pedagožka.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.