Partie TV Prima: Kateřina Valachová, Nina Nováková, Ondřej Šteffl

pondělí 12. října 2015 ·

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová, poslankyně za TOP 09 Nina Nováková a ředitel Scio Ondřej Šteffl v pořadu Partie hovořili kromě jiného o novele školského zákona.


Záznam pořadu na iPrima

Odkazy na související články:



3 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
12. října 2015 v 0:11  

Moje pedagogické zkušenosti mne vedou k víře, že s paní ministryní školství lze vést diskusi. A časem i smysluplnou. Kdyby ve funkci působila déle, než necelé volební období, mohlo by to být poměrně nadějné. Takže škoda...

tyrjir řekl(a)...
12. října 2015 v 2:34  

Pedagogická věda a pedagogická scientologie

Myslím, že argumentace pana Ondřeje Šteffla obsahuje vedle racionální argumentace kontrolní skupinou také určité prvky laciné demagogie. Například:

- Paní ministryně v Partii na Primě 11.10.2015 správně uvedla, že. zodpovědná víceletá pilotní ověřování přijímacích zkoušek v mnoha SŠ jsou vlastně prací s dostatečně reprezentativní zkušební a kontrolní skupinou.
- Rovněž v případě povinného posledního ročníku mateřské školy byla myslím argumentace paní ministryně věcně správná a korektní.
- Ministerstvo má právo a myslím i povinnost rámcově určit v RVP obsah základního povinného učiva. Bude-li u toho čas a možnosti pro jeho tvořivé rozšíření a čas na procvičování látky (třeba 50 % výukové doby), není to návrat k osnovám, jak O. Šteffl myslím dost demagogicky tvrdí.
- Význam učebnic se podle Šteffla ukázal jako iluze ve srovnání s účinností proti průjmových pilulek ... Dalo se čekat, že toto myslím dost účelově demagogické tvrzení (faktické míchání jablek a hrušek) mnozí překroutí, což se bohužel i dost trapně stalo.

Demagogie tzv. pedagogických aktivistů je myslím prolnutá se ziskovou a neziskovou sférou snažící se vedle dotací sáhnout si i na rozpočtové peníze pro školství. To, že MŠMT a jím řízené organizace (a také, až na občasné výjimky, vědecké týmy pedagogických fakult) neumí (nebo snad nechtějí či nemohou?) těmto tendencím účinně čelit, je myslím dost zjevné.

Důležitou věcí je otázka, jaký je stav pedagogické vědy v ministerstvem řízených organizacích a také na pedagogických fakultách. I tady myslím bohužel platí, že základní platy VŠ pedagogů jsou malé a že jejich zainteresovanost na různých projektově dotovaných aktivitách je velká. Existuje však, doufám, stále ještě něco jako etika vědecké práce projevující se např. i ve schopnosti odlišit pedagogickou vědu od pedagogické scientologie:

Sysifos: Scientologie
Domnívám se, že mnohé znaky toho, co jsem označil jako pedagogickou scientologii, odpovídají specifikaci scientologie na severu Sysifos.cz.

Jiří Týř

PS:
Český klub skeptiků SISYFOS:
Český klub skeptiků SISYFOS je součástí světového skeptického hnutí, které vzniklo v r.1976 v USA z iniciativy desítek vědců a filozofů, mezi nimi několika nositelů Nobelových cen jako reakce na vzestup iracionality ve společnosti...
Statut pro udělování výroční ceny Sisyfa Bludný balvan :
... Pro zvýraznění přínosu jednotlivců i různých spolků k matení české veřejnosti a rozvoji blátivého způsobu myšlení zřizuje Český klub skeptiků Sisyfos výroční ceny, tajně vyhlašované vždy 17. března následujícího roku, v den výročí vzniku (r. 1995) Sisyfa...

Úplně na závěr si dovoluji vyslovit názor, že paní ministryně má s pedagogickými scientology dost sysifovský úděl, ve kterém by jí myslím mohli a měli rozumní lidé, političtí partneři i média v zájmu našeho školství pomoci.

Unknown řekl(a)...
12. října 2015 v 9:49  

S paní ministryní by zřejmě byla rozumná řeč, ale nesměla by být pod tlakem těch pomatených inkluzistů.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.