Hudební výchova zvítězila ve finále soutěže o nejlepší evropskou učebnici

čtvrtek 15. října 2015 ·

Žáci šestých a sedmých tříd základních škol a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií, kteří při výuce hudební výchovy využívají učebnici Nakladatelství Fraus, se budou učit z nejlepší evropské učebnice roku 2015. Na mezinárodním knižním veletrhu ve Frankfurtu o tom dnes rozhodla odborná porota Evropské asociace nakladatelů učebnic složená z pedagogů předních evropských institucí a univerzit. Prestižní první místo v soutěži BELMA Awards 2015 (The Best European Learning Materials Awards) v kategorii učebnic pro druhý stupeň základních škol dnes při slavnostním vyhlášení převzala Radka Šmahelová, vedoucí redakce Nakladatelství Fraus.


První česká učebnice hudební výchovy po roce 1989 staví na principech: méně teorie, více praxe, větší atraktivita pro žáky. Nakladatelství Fraus sestavilo komplet výukových materiálů k hudební výchově tak, aby žákům představilo hudbu v plné šíři. Využívá pro to plně všech možností interaktivity, které jsou v současné škole dostupné, včetně zapojení tabletů a interaktivních tabulí.

„Porota na učebnici ocenila právě možnosti interaktivity a celkovou koncepci učebnice, jež umožňují i z žáků bez praktické hudební zkušenosti a pasivních konzumentů hudby vychovat její aktivní provozovatele, muzikanty. Učebnice představuje hudební výchovu jako atraktivní předmět, který je blízký životu současných teenagerů – a to mimo jiné díky aplikaci klaviatura v interaktivní učebnici, zpěvníku s jednoduchými instrumentálními doprovody a karaoke verzi známých písní, včetně těch současných, populárních,“ uvedla Radka Šmahelová, vedoucí redakce Nakladatelství Fraus.

Jakub Šedivý a Lucie Rohlíková, autoři učebnice, byli příjemně překvapeni už z postupu do evropského finále. „Domníváme se, že ocenění z evropské soutěže zvýší povědomí o naší učebnici jak u učitelů, tak i rodičů. Respekt, který si učebnice získala u evropských porotců, by mohl probudit větší zájem o hudební výchovu a způsob její výuky v našich školách,“ říká Lucie Rohlíková.

Česká učebnice hudební výchovy v soutěži cen BELMA (dříve BESA) otevřené všem evropským nakladatelům navázala na největší úspěchy z minulých let, kdy vynikly především dva tituly oceněné 1. místem. V roce 2008 zvítězil titul Chemie pro 8. ročník ZŠ a v roce 2011 získala zlato Prvouka pro 2. ročník ZŠ. Na medailové – stříbrné – umístění v roce 2013 dosáhl soubor materiálů pro výuku češtiny genetickou metodou.

Soutěž každoročně vyhlašuje Evropská asociace nakladatelů učebnic (EEPG) ve spolupráci s Frankfurtským knižním veletrhem a Mezinárodní asociací pro výzkum učebnic a výukových médií (IARTEM). Český titul se při vyhlášení nejlepších evropských učebnic roku na mezinárodním knižním veletrhu ve Frankfurtu objevil už celkově podesáté.

Hudební výchova – učebnice pro 6. a 7. ročník a odpovídající ročníky víceletých gymnázií
Autoři: Lucie Rohlíková, Jakub Šedivý

Informace k BELMA Awards

2 komentářů:

Unknown řekl(a)...
15. října 2015 v 19:35  

To je velký úspěch, blahopřeji.

Unknown řekl(a)...
15. října 2015 v 22:05  

Moc děkujeme :-)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.