DVtv: Pohlavek žákovi? Děti neznají hranice, nedivím se, že občas někomu vytečou nervy, říká psycholožka

úterý 13. října 2015 ·

Fyzický trest ve škole akceptovatelný není, ale může se to stát, říká dětská psycholožka Václava Masáková. Dodává, že dřív když žák poničil plot, tak ho natřel, dnes neví, jestli bychom neporušili jeho práva.


Video na Aktuálně.tv

7 komentářů:

poste.restante řekl(a)...
13. října 2015 v 16:38  

Hezky a pravdivě řečeno. Děkuji.
Krásná ukázka rozdílného přístupu k problematice od skutečného experta a nikoliv "experta", který jen blábolí nesmyslné teorie, v praxi nikdy neověřené.

Nicka Pytlik řekl(a)...
13. října 2015 v 18:58  

Fyzický trest výhradně a jen za zavrženíhodný přestupek proti veřejnému pořádku a soužití. Například rozkopnutý odpadkový koš, poničenou zeleň, utržený stěrač a další akty vandalismu.
Pro malé děti ne trest, ale důsledné fyzické avizo, jako že takhle tedy doopravdy NE! A to v připadech, že se s dítětem prostě nedá domluvit rozumným způsobem.
Ve škole úplná náhrada způsobené škody, vyloučení z kolektivu až zákaz vstupu do školy časově omezeno řekněme deseti měsíci.
Až budu mít chvilku, s chutí si to poslechnu.

Unknown řekl(a)...
14. října 2015 v 13:30  

Ten rozhovor s moudrou a zkušenou psycholožkou je zajímavý. Je to o tom, že přes všechny teorie, kodexy, směrnice a nařízení je pedagog pořád jenom normální a živý člověk, který nikdy nemůže být úplně dokonalý.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
14. října 2015 v 16:05  

http://andrejruscak.blog.idnes.cz/c/480356/kult-ditete-musi-skoncit.html

tyrjir řekl(a)...
14. října 2015 v 18:32  

Bít či nebít?

https://www.google.cz/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=b%C3%ADt%20%C4%8Di%20neb%C3%ADt

Tady Google ukazuje publikované názory. Někteří rodiče a psychologové říkají, že někdy uvážlivě lze. Ve škole je to ale velmi nebezpečné. Že by pojišťovny našly nový druh pojištění proti lidsky pochopitelné ztrátě sebekontroly učitele způsobené vnějším vlivem?

Nešlo by takové pojištění, třeba v návaznosti na některé další projekty, dotovat v nějaké řádně dohlížené kontrolní skupině?

J. Týř

Nicka Pytlik řekl(a)...
14. října 2015 v 19:06  

Než se začneme bavit o trestech takových či makových, je třeba říci, jaké účinné, a myslím tím doopravdy účinné nástroje má k dispozici učitel, aby předcházel kolizním situacím způsobených agresivním chováním dětí, s kterým do školy už přicházejí.
Vídám čím dál tím častěji výjevy podobné tomu, kdy rodič hodinu přemlouvá dítě, aby se od něj nechalo obléci a pak nad tím capartem, který do něj kope, stojí zcela bezradně, a maximálně to komentuje slovy, to je zase den.

tyrjir řekl(a)...
14. října 2015 v 19:09  

PS
Upřesňuji:
... Ve škole je to velmi nebezpečné a nepřípustné...
... Nešlo by takové pojištění selhání učitele způsobeného vnějšími vlivy...
J. Týř

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.