Přečtěte si: Novela zákona ohrožuje praktické školy, učitelé a rodiče jsou proti

čtvrtek 24. září 2015 ·

Od příštího září se mají žáci s lehkým mentálním postižením začlenit k dětem na běžných základních školách. Rozhodla o tom novela školského zákona vydaná ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy. A ředitelé škol ani rodiče nevědí, co nastane. Obávají se nejhoršího. „U nás to vřelo, dokonce někteří rodiče plakali, nastaly hysterické scény, co s těmi dětmi bude," uvedla ředitelka Základní školy Veselí nad Moravou, Kollárova, Jitka Kolůchová.


Z článku Dominiky Vágnerové a zpravodajů Rovnosti v Hodonínský.Deník.cz vybíráme:

Přestože právě Valachová v úterý řekla, že společné vzdělávání v žádném případě neznamená rušení škol, podle náměstka hejtmana pro školství Stanislava Juránka k němu ale nakonec stejně dojde. „Všechny speciální školy jsou malé a budou mít problém s úbytkem žáků. Není jasné, kolik jich ve třídách zůstane, musel by se změnit systém financování. Žádné školy rušit nebudeme, ale je možné, že přijdou přímo ředitelé, že je lepší školy spojit," poukázal Juránek.

Podobně se vyjádřil také Křemeček. „Zákon naši školu nezruší, ale nenechá žáky, aby do ní mohli dál chodit, takže prostě zanikne. S argumenty o poklesu úrovně výuky, o kterých se na toto téma hovoří, souhlasíme a máme s nimi zkušenosti," dodal zástupce ředitele. O úbytku dětí ve škole ví své i ředitelka Kolůchová. „Každým rokem máme méně a méně žáků. Fakticky zůstávají na základních školách. Takto je to už několik let, letos jsme přijali jen čtyři, k prvnímu září jsem musela propustit kantorku. Scvrkáváme se," doplnila Kolůchová. Podle Karla Pančocha, vedoucího Institutu výzkumu inkluzivního vzdělávání na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity v Brně, novela směřuje k běžným standardům školství v západní Evropě. „Z našeho výzkumu vyplývá, že dvě třetiny učitelů jsou schopné učit žáky se speciálními vzdělávacími potřebami. Nejdůležitější je v takovém případě předchozí zkušenost a podpora speciálního pedagoga nebo přítomnost asistenta," popsal Pančoch.

6 komentářů:

Unknown řekl(a)...
24. září 2015 v 19:10  

Učitelé jsou proti, rodiče jsou proti, kdo je tedy pro?

Nicka Pytlik řekl(a)...
24. září 2015 v 19:56  

Odborná veřejnost!

jir řekl(a)...
24. září 2015 v 22:02  

To třetí písmeno má být správně "p".

Unknown řekl(a)...
24. září 2015 v 22:03  

Pokud vím, tak ta je ( většinou) taky proti!

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
24. září 2015 v 22:44  

Jste ho nepochopila, on nemyslel odborníky, ale "odborníky - Feřtekisty".

Unknown řekl(a)...
24. září 2015 v 23:15  
Tento komentář byl odstraněn autorem.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.