Přečtěte si: Maturita z matematiky byl průšvih. Musí se změnit, zní z kraje

středa 16. září 2015 ·

Katastrofa. Tak hodnotí ředitelé jihomoravských škol, vedení kraje i Česká školní inspekce letošní výsledky maturit z matematiky, které zajišťuje organizace Cermat. Zároveň řeší, jak situaci příští rok předejít. Počítají s dalším vzděláváním učitelů, ale také třeba s dohlížením inspektorů ve školách. Hlavně v těch, které pravidelně dopadají nejhůře.


Z článku Veroniky Gecové v Deník.cz vybíráme:

Naspodu žebříčku se například ocitla Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví v Bzenci na Hodonínsku, kde neuspělo v řádném termínu z matematiky dvaadvacet z třiadvaceti studentů. Přitom předmět je nepovinný, místo něj můžou zkoušku skládat z cizího jazyka. „Jde o žáky, kteří moc v oblibě matematiku nemají. Chodí k nám na hotelovou školu, kde spíše využívají právě jazyk. Přesto si raději zvolí maturitní zkoušku z matematiky, byť na to nemají. V žádném případě se nejedná o komplexní problém výuky," hájí se ředitel školy Libor Marčík.

4 komentářů:

krtek řekl(a)...
16. září 2015 v 11:05  

1) Titulek článku neodpovídá. Ředitelé říkají, že musí něco udělat s přípravou učitelů ("jinak klást otázky"), s přístupem studentů ("doufají, že to nějak dopadne").
2) Počet hodin matematiky si může každá střední škola do určité míry zvolit - my máme systém 4-3-3-2 (plus procvičování jako volitelný předmět ve 3. a 4. ročníku).
3) Když se student nepřipravuje, tak nemůže dopadnout dobře. Matematika se dá připravovat jen počítáním příkladů.

Unknown řekl(a)...
16. září 2015 v 23:55  

Vzpomínám na studium na gymnáziu. Zvlášť mně utkvělo ve třetím ročníku 5 hodin matematiky + 2 hodiny volitelné matematiky a hodina nepovinné matematiky. Ze 4 paralelních tříd (120 studentů) jsme se bili právě o účast ve dvouhodinovce volitelné matematiky. K dispozici bylo 40 míst. Samozřejmě rozděleno na dvě skupiny po 20. Jednak tuto výuku vedl výborný matikář. Jeho hodiny jsme milovali a přímo hltali. Nebyl ani moc přísný a nerad dával špatné známky. Všichni jsme zvládli maturitu z matematiky s nejhorší známkou 2.
Nyní učím na průmyslovce, zde je dotace v učebním plánu 4-3-2-3. Mám obavy, že je to hodně málo a ztotožňuji se s názorem krtka:"Matematika se dá připravovat jen počítáním příkladů." Jinak to prostě nejde.

Nicka Pytlik řekl(a)...
17. září 2015 v 0:32  

Jinak to prostě nejde.

Jako že Moudrého metoda? Už žádná schemata a prostředí?

Unknown řekl(a)...
17. září 2015 v 0:44  

17. září 2015 0:32

Tak, tak,... "Krev, slzy a pot". Každá personifikace potěší. Hned lépe usnu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.