Jan Sláma: Začíná škola

úterý 1. září 2015 ·

V duchu názoru, že odborný rezort nemusí řídit odborník, vyhodila naše vláda z řízení Ministerstva školství pana Chládka a ustavila do jeho čela advokátku. To jsme už zažili kdysi s paní Buzkovou a pamatujeme si nápady se kterými chtěla školství racionalizovat.


Debata v Sedmičce pana Moravce, tedy nové ministryně a stínové ministryně za KSČM mi velmi připomněla situaci v jedné nejmenované škole. Po odchodu ředitele do důchodu tam byl vypsán konkurz. Zúčastnila se řada lidí a do užšího hodnocení byli vybráni tři. Dva zvenku a jeden z řad pedagogů oné školy. Měl jsem možnost přečíst si vize rozvoje školy od všech tří. Nejrealističtější byl samozřejmě ten, který podmínky školy dobře znal. Zvítězil ale ten, který se hemžil různými odbornými a komisi nepříliš srozumitelnými termíny a maloval budoucnost v růžových barvách.

Uběhl rok a zřizovatel hledá nového ředitele. Ten starý pod tlakem rodičů i pedagogů odešel.

Pod jakým tlakem byl pan Chládek, nevím. Jeho pojetí řízení školství se mi a i mnohým dalším, celkem zamlouvalo. Ovšem až na málo promyšlené nápady v učňovském školství. Odbornému a učňovskému školství se nicméně věnoval a snažil se najít alespoň jakýsi soulad mezi potřebami průmyslu a školstvím.

V Sedmičce diskutující dámy byly obě milé pro oko, ale obsah jejich hlubokých myšlének mi bohužel unikal.
Jen občas mi zatrnulo, při nepříliš dobré gramatice obou a marně jsem napínal pozornost, zda se dozvím něco o tom jak hodlají přivést školskou soustavu blíž k potřebám našich nebo u nás působících podniků.

Pan Moravec se poctivě snažil přimět je, aby Školní vzdělávací programy, které většinou laické veřejnosti zůstávají tajemné, nahradily starými dobrými osnovami, ale marně. Chyběly by tam například kompetence, které v těchto dokumentech získaly jiný význam, než který většina lidí zná. Hojným termínem se stala inkluze. Divák ovšem stěží tuší, co znamená a diskutující odbornice si tak od diváka udržely patřičný distanc neboli odstup.

Ze zkušenosti vím, že tímto způsobem lze oponenta krásně odstavit. Moderátora kalibru zmiňované Sedmičky, by ale odstavily sotva. Mnohokrát by je dokázal přivést do slepé uličky, ale choval se k nim laskavě. Takže vlastně debata vyzněla do ztracena.
A tak jsme si odnesli radostné ujištění, že platy pedagogů se trochu zvýší a to je asi tak vše. Celkově mám dojem, že ani jedna z odbornic problematice příliš nerozumí. Možná, že je to dobře. Třeba jim to přinese o něco delší životnost. Co to ale přinese školství? Asi to, co ve škole zmiňované na začátku tohoto článku.

Převzato z Britských listů

6 komentářů:

Unknown řekl(a)...
1. září 2015 v 9:56  

obě dámy vědí,že zs současného stavu naší společnosti,nezmění vůbec nic,školství není ani atraktivní k tunelování jako třeba armáda či doprava ani neslouží k mocenským hrátkám jako vnitro či zamini,tento stát nemá státní politiku a tudíž se od ní odvíjející ani vzdělávací politiku,pokračujeme tedy ve školství na fundamentech školtví prof. nejedlého,občas nás některý ministr oasvěží nějakým nápadem typu "automaty ze škol",nebo hodina tělocviku a nějaké výchovy k nějaké gramotnosti navíc....

Nowak řekl(a)...
1. září 2015 v 10:10  

Jestli jsem to dobře pochopil, tak pan Chládek byl odborník, kterého nahradila neodbornice. Tak pěkně děkuji za takového odborníka!

Nicka Pytlik řekl(a)...
1. září 2015 v 10:12  

školství není ani atraktivní k tunelování

To byste se divil. Vždycky se najde dost lidí, kteří pro bůra nejenže vohnou hřbet, ale klidně vlezou sousedovi na švestku. Nemusí pršet, jen když kape. I nějaký ten drobný milionek se hodí.

Unknown řekl(a)...
1. září 2015 v 11:13  

nico: jistě, taky znám výměny oken každou pětiletku,jednou dokonce, blahé paměti, chtěl školní náměstek odvolat ředitele jedné průmky,protože si našel dodavatele o 1/3 levnější než nařídil pan náměstek,ale kam se to hrabe na dálnici...

tyrjir řekl(a)...
1. září 2015 v 13:29  

Ministr Chládek myslím neustál následky odhalení více než 3 tis. externích smluv v MŠMT a následky v souboje s projektovou klientelistickou chobotnicí, což myslím i on sám řekl. Udělal přitom pár skopičin, kterých bylo využito k jeho odvolání. Novou paní ministryni chápu jako prozatím celkem dobrou krizovou manažerku, která prozatím myslím dost poctivě přijala úkol využít svých manažerských i právních schopností ke zjednání nápravy mnoha zapeklitých věcí, což je myslím v tom dosavadním nepořádku vcelku správný postup. Přeju vzdělávání v Česku i paní ministryni osobně, aby se to dařilo.

Unknown řekl(a)...
1. září 2015 v 21:15  

paní ministryně jest ideálním řešením do konce volebního období,o školství nemá ánung,takže náměstci aúřeenictvou bude bačovat dál,podnikatelské kontakty do sféry sportu zůstanou zachovány a tisíce externisttů a outsourcingových firem budou dál žít v pohodě

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.