EDUpoint v září: Jak je to s reformou školství a proč mají ředitelé pocit, že tak špatně ještě nebylo?

středa 26. srpna 2015 ·

EDUin připravil program EDUpointu na září. Opět se můžete sejít v Akváriu, Otevřené třídě, v diskusi s oponenty a s Peďákem+. Vyberte si z programu a navštivte EDUpoint některé úterý v prostorách Skautského institutu na Staroměstském náměstí.

Otevřená třída

Každé první úterý v měsíci od 17 do 19 hodin. V září se vyjímečně setkáme se v úterý 8. září.

Akce určená především rodičům či prarodičům, aby zjistili, jak se lze učit jinak. Jednou za měsíc zveme inspirativní učitele do „otevřené třídy“, kde si děti i dospělí mohou vyzkoušet nové vyučovací metody a přístupy. Aktivní účast je dobrovolná, můžete jen přihlížet a na závěr budete mít prostor pro dotazy.

V úterý 8. září si vyzkoušíme, jak lze dětem popularizovat přírodovědné předměty již na prvním stupni a představit fyziku jako velmi zajímavou vědu. V Otevřené třídě vám ve spolupráci s Nadací Depozitum Bonum České spořitelny interaktivní formou ukážeme, jak lze prostřednictvím dětských her a činností pochopit fyzikální zákonitosti, k čemu je dobré rozvíjet vědecké myšlení všech dětí a jak se dá u některých dojít k velké vědě v dospělosti. Hodinou vás provede tandem učitele a studenta, kteří vedli v loňském roce kroužek Malá věda pro 1. a 2. ročníky na ZŠ Londýnská. Děti jsou při Otevřené třídě vítány!

Akvárium

Každé druhé úterý v měsíci od 17 do 19 hodin. V září se vyjímečně setkáme až v úterý 15. září.

Diskusní setkání otevřené všem, kteří mají zájem se dozvědět něco nového z oblasti vzdělávání. Chceme propojovat akademiky, učitele, zástupce neziskovek, byznysu, státní správy a samosprávy. Diskuse má specifický formát tzv. Akvária, ve kterém se diskutuje uvnitř kruhu a ostatní mají možnost naslouchat a případně vstupovat do diskuse v rámci pravidel. Jde o uspořádání zvyšující efektivitu a přehlednost debaty.

15. září bude v Akváriu vřít téma Existuje ještě reforma školství? Proč mají ředitelé pocit, že tak špatně ještě nebylo? Hosté: Zdeněk Brož (ředitel ZŠ Malíka, Chrudim), Zdislava Nováková (ředitelka ZŠ Praha – Satalice), Vít Beran (ředitel ZŠ Praha Kunratice)

Peďák+

Každé třetí úterý v měsíci od 17 do 19 hodin. V září se vyjímečně setkáme v úterý 22. září.

Peďák+ je nabídkou pro studenty učitelských oborů různých fakult. Chceme jim zprostředkovat chybějící zkušenosti z praxe. Obsahem setkání budou například virtuální hospitace s následným rozborem, řešení případových studií (dítě či třída s problémem), praktické tipy a triky do výuky.

V úterý 22. září v první části programu zkušená pedagožka a ředitelka školy Ivana Málková představí koncept Vědomé pedagogiky a v druhé části setkání se představí Škola 21 – Nová svobodná škola, která reaguje na nedostatky současného vzdělávacího systému. Škola, kde se rozvíjí upřímný a otevřený dialog se studenty a podle jejich přání sestavují výuku na míru.

Diskuse s oponenty

Každé čtvrté úterý v měsíci od 17 do 19 hodin. V září se setkáme v úterý 29. 9.

Večer s oponenty je příležitost osobního setkání s těmi, kteří na stránkách eduin.cz vyjadřují nesouhlas s názory EDUin a jeho spolupracovníků. Každý měsíc vybereme jedno téma, přidáme diskusní příspěvky z našich stránek a pokusíme se ve společné debatě prozkoumat blíže postoje obou stran. Nejde nám o to, aby jedna strana přesvědčila druhou o své pravdě, ale abychom navzájem lépe rozuměli svým argumentům a postojům.

V úterý 29. září se budeme bavit o tom, jak zafungoval zákon o pedagogických pracovnících a jaké jsou aktuální problémy profese. Zaměříme se i na nedostatek některých předmětových učitelů a elementaristů.<

4 komentářů:

Nowak řekl(a)...
27. srpna 2015 v 18:25  

Tak se ptáme "Jak to je ..." nebo to už jasně víme "tak špatně ještě nebylo". Nemělo by jako téma být jen to první nebo jen to druhé?

Jana Karvaiová řekl(a)...
28. srpna 2015 v 9:16  

Jak je to s reformou školství? To nikdo neví, učitelé si o tom myslí své a ti nahoře hledají zbytečných 6 miliard na analýzu, která přinese odpověď na základní otázku světa.(viz Průvodce po galaxii pro znalé).
Proč mají ředitelé pocit.......? Protože Franta. Ono je to totiž jedno, proč mají pocit. Jejich pocity a pocity učitelů vesměs nikoho nezajímají a nedojímají. Jsou přeci zaujatí. Na myšlení a pocity máme nezávislé experty.

Nicka Pytlik řekl(a)...
28. srpna 2015 v 10:57  

"tak špatně ještě nebylo"

Souhlasím. Ale spolu s panem Nowakem, CO tak špatně ještě nebylo.

poste.restante řekl(a)...
28. srpna 2015 v 12:57  

U nás často používáme rčení:
"Kde jsou ty časy, kdy to stávalo za h...o."
:-)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.