Přečtěte si: Promarněná příležitost pro české školství

pátek 12. června 2015 ·

Roman Šolc polemizuje s pozitivními ohlasy nad Sobotkovou volbou pro ministerstvo školství Kateřinou Valachovou.


Z článku Romana Šolce v DeníkReferendum.cz vybíráme:

Pokud toto shrneme, můžeme dilema „Štech – Valachová“ vnímat jako výběr mezi odborníkem s hlubokými znalostmi problematiky, ale též pevně definovanými vizemi a principy, jež jsou pro něj zásadní a třeba nepřekročitelné, navíc nestraníkem bez ambice veliké politické kariéry na straně jedné, a reálpolitičkou schopnou přesvědčovat své partnery, utilitárně nacházet řešení líbící se všem bez ohledu na nějaké hlubší principy, navíc již zřejmě brzy budoucí členkou ČSSD, jež má před sebou perspektivní politickou kariéru a může své straně přinášet kladné politické body.

Jen stěží si lze představit například, že by prof. Štech souhlasil s tím, aby se v oblasti vzdělávání dále rozmáhal vliv Svazu průmyslu a dopravy – daleko spíše by byl jmenovaný Svaz vykázán do patřičných mezí, což by ovšem řadě politiků ČSSD nebylo po chuti.

Navíc premiér aktuálně vyhlásil poptávku po „štikách“ ve své vládě – a je fakt, že univerzitní profesor do koncepce „moc nad tím nedumejte, zbytečně nediskutujte, hlavně nasaďte rychlé tempo, makejte, makejte a buďte vidět“ nezapadá.

5 komentářů:

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
12. června 2015 v 9:33  

Ten odkaz vede na páně Šteffla článek. To má?

Janek Wagner řekl(a)...
12. června 2015 v 9:58  

Díky za upozornění, opraveno.

Eva Adamová řekl(a)...
12. června 2015 v 13:07  

Tak já bych paní Valachovou zas až tak nezatracovala, i když se jí zatím podařila jenom jedna věc, a to významná změna zeleného odkazu na webu MSMT, které již není označeno jako "splněné cíle ministra", ale je označeno jako splněné cíle ministerstva. Ještě by to tak chtělo, aby se jednalo i o splněné cíle celého našeho školského systému.

Janek Wagner řekl(a)...
12. června 2015 v 13:21  

To se podařilo paní Marksové, pověřené řízením... Na činy paní Valachové si budeme muset počkat, její nedávné tiskové prohlášení mě příliš nenadchlo.

krtek řekl(a)...
12. června 2015 v 17:31  

Ano, už je tady první rozhovor a s ním perla: "ukřižování žáků maturitou z matematiky." Naštěstí jako matka ví, že mateřských škol a v budoucnu základek není dost. Trochu málo na ministryni.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.