Kateřina Valachová: Na přidání učitelům trvám

úterý 16. června 2015 ·

Nová ministryně školství Kateřina Valachová odmítá srovnání se svým předchůdcem Marcelem Chládkem. Priority má ale stejné: dostupné a kvalitní střední a základní školy a více peněz učitelům.


Z rozhovoru s Kateřinou Valachovou v TÝDEN/ČSSD.cz vybíráme:

Odchod ministra Chládka se chystal delší dobu, výměna nakonec byla velmi rychlá, nebylo to přece jenom dopředu dojednané?

Ne ne, já s panem premiérem o ničem takovém nejednala a nedomlouvala nic takového. Jako legislativec mám detailní přehled o práci vlády i koaličních vyjednáváních, kterých se účastním, to premiéra zřejmě přivedlo na mé jméno. Rychlé to bylo díky mé povaze, když dostanu nabídku do první linie, tak vyrazím vpřed. Proto možná taková akcelerace, která není úplně obvyklá.

Čím navážete na ministerstvu na pana Chládka?

Nechci začínat nějakou konfrontací nebo srovnáváním s Marcelem Chládkem, to české školství ani veřejnost asi neočekávají. Navážu na základní priority, které jsou zároveň prioritami vlády. V cílech se shodneme, lišit se budeme možná stylem argumentace, komunikace nebo konkrétní realizace některých opatření. Dál zůstává priorita dostupné a kvalitní střední a základní školy, více peněz učitelům. Na jednání o rozpočtu se těším, byť nebude jednoduché. Hlavně u ministra financí Andreje Babiše.

Ministr Chládek zvýšením rozpočtu podmiňoval své setrvání ve funkci, vypadalo to spíše jako alibi v případě jeho konce. Vy nadále trváte na pětimiliardovém navýšení rozpočtu školství?

To je kvalifikovaný odhad expertů ministerstva, abychom splnili program. Pokládám ho za reálný a půjdu s ním za ministrem financí minimálně z důvodu, že se na to určitě těší, takže ho nechci zklamat. Chci dosáhnout toho, aby bylo dost míst v prvních třídách, až doroste populační vlna, která je právě v mateřských školách.(...)

Ministerstvo je známé jako místo střetu mnoha zájmových skupin – všechny čekají peníze, ale nechtějí, aby se jim do jejich věcí moc mluvilo. Jste připravena toto kočírovat?

Jsem připravená a ochotná jednat s každým, kdo chce lepší budoucnost českého školství. Pestrost názorů a pohledů je podle mého plus. Pokud by však někdo chtěl něco, co by školství poškozovalo, ve mně partnera nenalezne.(...)

Marcelu Chládkovi se vyčítalo, že jde příliš na ruku průmyslu a chce školství produkující levnou pracovní sílu místo výchovy flexibilních zaměstnanců. Jak by měl stát vycházet v tomto zaměstnavatelům vstříc?

Rozumím tomu, že v rámci investičních pobídek lákáme investory, kteří zde potom očekávají pracovní sílu. Očekávám však, že budou schopni kvalifi kovanou pracovní sílu dobře zaplatit. Jestliže budou schopni propojit učňovské nebo technické obory s reálnou praxí už v průběhu studia a pak především nabídnout dobře zaplacenou práci, potom ve mně budou mít spojence. Pokud jim jde o levnou pracovní sílu za minimální mzdu, tak to ať se o spolupráci se mnou ani nepokoušejí.(...)

Na druhou stranu ministerstvo školství je plné žen a věčný problém je, jak do škol nalákat více mužů. Co s tím?

Muži ve škole nevidí kariérní postup a dostatečné finanční ohodnocení. Budu se snažit podpořit zajímavost učitelské profese pro muže, protože je přirozené a správné, aby učitelské sbory byly namíchané.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.