Přečtěte si: Čipové děti

sobota 23. května 2015 ·

Do práce mě pouští čip. Nemám klíče. Čip asi taky umí říct, v kolik jsem přišel a v kolik zmizel. Zatím nepozná, jakou jsem měl náladu, ale to je jen otázka času. Moje dcera chodí na gymnázium a má čip na obědy. Čipy u nás zdomácňují.


Z komentáře Martina Fendrycha v Rozhlas.cz vybíráme:

George Orwell by zíral. Velký bratr je proti vizím ministerstva školství a vysílacímu čipu hadr, žabař. Bude fascinující sledovat souboj školských úředníků a jejich IT expertů třeba s teenagery-hackery, kteří se jim budou nabourávat do elektronických třídnic, výkazů známek, docházky a do dalších evidencí.

Taky bude zajímavé sledovat, nakolik si česká společnost cení svobody. Jestli rodiče dětí na základní, případně střední škole dovolí elektronickým školometům očipovat jejich děti a on-line sledovat každý jejich pohyb.

Doufejme, že si matky a otcové svobody cení a řeknou tomu elektronickému četníkovi Ne. Dřív jsme měli děti čiperné. Teď budou čipové.


3 komentářů:

Elena řekl(a)...
23. května 2015 v 15:47  

Popravdě, vůbec nevím, o čem je tato hysterie. Na mnoha středních školách čipy pro vstup do školy platí už dlouho, stejný čip do školní jídelny a na kopírku. Elektronické třídnice také existují a známky do elektronických systémů se dávají také již mnoho let (SAS, Bakalář). Ano, čas od času to studenti zkouší se tam dostat, alespoň někde, ale nevím o větších problémech. Ano, má to své nevýhody pro studenty - třeba, že rodič si může na internetu zkontrolovat, je-li jeho potomek ve škole, ale takový je život...

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
23. května 2015 v 15:53  

Když s čipovou kartou přišla nějaká škola, bylo to hurá, když s tím přijde MŠMT, je to fuj. Co chcete po novinářích.

Janek Wagner řekl(a)...
23. května 2015 v 17:18  

Je tu ale několik problémů:
1. Zavádění čipů je zdůvodňováno zvýšením bezpečnosti s odkazem na žďárské neštěstí: tamní škola ale čipy používala.
2. Na tiskové konferenci ministr Chládek svou představu využití vysvětlil jako centrální systém evidence žáků, učitelů, tříd a škol, ke kterému by měla přístup ČŠI i on sám zhruba takto: "Ráno se připojím a podívám se, kdo a co se učí v třídě II. B v Horní Dolní." To je samozřejmě poněkud něco jiného než identifikace pro potřeby rodičů. Takový je život v románu 1984... Nechtějte abych komentoval plánovanou variantu centrálního systému vypsaného jako veřejná zakázka v národním systémovém projektu z ESF. Dobeš chtěl něco podobného, první podobné megalomanské návrhy vznikly v roce cca 1996.
3. V souvislosti s Opencard padlo na tiskové konferenci z úst experta Ondřeje Felixe, že podobné proprietární systémy nemají smysl v době, kdy má většina obyvatel např. mobilní telefon, platební kartu či něco dalšího, co se dá pro identifikaci použít. Nabízí se sice například i universální mezinárodní karta ISIC, ale zde bude asi překážkou cena.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.