Přečtěte si: Chládek: Čipování dětí je jen začátek. Pokrok nezastavíme

sobota 9. května 2015 ·

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek šokoval veřejnost svým nápadem čipovat děti. Ve velkém rozhovoru pro pondělní vydání časopisu TÝDEN vysvětluje, jak bude celý mechanismus fungovat. A co říká na kritiky? Má jasno: jsou to prý chudáci.


Z rozhovoru s Marcelem Chládkem v TÝDEN.cz vybíráme:

Četl jste si skeptické novinové komentáře?

Nějaký chudák, co nutně potřebuje stále na Chládka něco nacházet a kopat do něho, to hned začal karikovat. Dokonce jsem se i dočetl, že prý chci čip dětem implantovat pod kůži. Jsou to nesmysly.

A co kritika, že čipy budeme přespříliš sledovat děti, a omezíme tak jejich svobodu?

Ale já se ptám v čem? Nikoho nesledujeme. Každý rodič přece musí mít zájem vědět, co jeho dítě dělá a zda plní své povinnosti. Nebojím se ani krádeže dat. Protože k čemu bude nějakému hackerovi statistika, jak dítě navštěvuje školu, jaké má známky a co si objednává k obědu? To pro něho nebude mít cenu.

3 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
9. května 2015 v 23:16  

Nějaký chudák, co nutně potřebuje stále na Chládka něco nacházet a kopat do něho, to hned začal karikovat.

Tak chudák... Ale já fakt nikam nic nepsal.
Multifunkční karta. V jaké souvislosti jsem to jen slyšel. Jo, že kdesi vynaložili téměř miliardu, a pak zvažovali, jestli by nebylo skoro lepší vrátit se k papírovým jízdenkám.
Vzhledem k tomu, že naše školství je v zásadě bez podstatných problémů fungující vzdělávací systém, a už ani není kam strkat peníze, nastal čas vhodný pro budování nadstandardních služeb.
(che-che)

Eva Adamová řekl(a)...
10. května 2015 v 13:45  

"rodič přece musí mít zájem vědět, co jeho dítě dělá a zda plní své povinnosti."

Jenže ono to tak jednoduché není. To že je dítě podle čipu přítomno ve škole, ještě vůbec neznamená, že tam dítě něco dělá a že si plní své povinnosti.

Já bych s těmi čipy tak nekvaltovala, protože vývoj jde nezadržitelně kupředu. Sotva to totiž za těžké miliardy zavedeme vymyslí někdo čip, který pozná zda dítě píše, myslí, zda dodržuje pitný režim, případně kolikrát bylo na záchodě.

Nicka Pytlik řekl(a)...
10. května 2015 v 18:40  

Čipování slouží především k jednoznačné identifikaci domácích mazlíčků.
Chtějí-li rodiči mít o svých dětech permanentní přehled, nechť si nechávají pravidelně posílat krátké textové zprávy. Neznám nikoho, kdo by neměl mobil.
Pokud by také chtěli, aby se dětičky chovaly spořádaně, nezbyde jim, než je řádně vychovat.
A mimochodem, nevíte někdo, kde jsou k mání pytlici na hovínka?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.