Markéta Seidlová: Prioritou je pro nás zlepšování platových podmínek

neděle 17. května 2015 ·

Čtyři roky jsou od posledního sjezdu Českomoravského odborového svazu pracovníků školství za námi, a tak je čas nejen bilancovat, ale i plánovat. Ve stručnosti se o to pokusím.


Počátkem května 2011 proběhl VI. sjezd ČMOS pracovníků školství. Hned po jeho skončení jsme reagovali na aktuální situaci. Tehdejší ministr školství J. Dobeš představil návrh reformy způsobu financování regionálního školství. Protože šlo o zásadní problém, chtěli jsme s představou MŠMT seznámit nejen členskou základnu, ale celou odbornou veřejnost. Proto jsme uspořádali řadu kulatých stolů. Jak víme, i přes rozsáhlou diskuzi a přes řadu připomínek odborového svazu, krajů a obcí se zatím reformu financování nepodařilo dotáhnout do konce. Poslední návrh ministerstva školství přinesl Týdeník ŠKOLSTVÍ v čísle 15 v polovině dubna.

Včasná reakce na jakékoliv chystané změny v regionálním školství jsou pro nás – školské odbory – hlavním mottem. Uspořádali jsme řadu odborných setkání k připravovanému kariérnímu systému, Strategii vzdělávací politiky České republiky do roku 2020, k připravovaným změnám ve speciálním školství, ale i k uvažovaným změnám ve státních maturitách a k zavedení jednotných přijímacích zkoušek na střední školy. Cílem setkání je seznámit naše členy s návrhy změn v regionálním školství a získat od nich i zpětné informace. Ty pak včas uplatňujeme při jednáních s ministerstvem školství.

Nepořádáme pouze kulaté stoly, odborné semináře, ale iniciovali jsme také petice, například za srovnatelné platové podmínky pro práci učitelek mateřských škol a vychovatelek školních družin. Nesprávné platové zařazování těchto zaměstnanců se podařilo odstranit. Podíleli jsme se také na několika veřejných slyšení v Senátu, například k reformě financování regionálního školství či ke státní maturitě. Pouze pro členy odborů jsme v jednotlivých regionech připravili semináře k novému občanskému zákoníku, kolektivnímu vyjednávání, pracovněprávní problematice, financování školství a ke změnám školské legislativy.

Členům našeho odborového svazu poskytujeme i právní pomoc při řešení jejich problémů na pracovišti, prostřednictvím Českomoravské vzdělávací, s. r. o., která je dceřinou společností ČMOS PŠ, jim umožňujeme za výhodných finančních podmínek absolvovat akreditovaný vzdělávací kurz Studium pro ředitele škol a školských zařízení. Zde mohou získat znalosti ze školské legislativy, z oblasti financování a řízení škol, BOZP, FKSP či zákoníku práce. Ráda bych také upozornila, že všechny informace jsou k dispozici na webových stránkách školských odborů.

Prioritní a stále aktuální záležitostí pro vedení odborů je zlepšování pracovních a platových podmínek zaměstnanců školství, dále pak snaha prosadit navýšení přídělu do FKSP (opětovně na dvě procenta). Chceme prosadit i lepší postavení odborů, například formou financování svěřených činností ze státního rozpočtu, které odbory vykonávají v souladu se zákoníkem práce. Usilujeme také o to, aby i ve školství mohly být uzavírány kolektivní smlouvy vyššího stupně.

V neposlední řadě budeme usilovat o získání nových členů. Jen silná členská základna nám pomůže prosadit zájmy zaměstnanců školství. Odborový svaz totiž netvoří pouze vedení, ale především jeho členové. Vzájemná komunikace, výměna zkušeností, názorů a připomínek, byť někdy i nepříjemných, jen to nás může posunout dál.

Markéta SEIDLOVÁ
místopředsedkyně ČMOS pracovníků školství

Zdroj: www.tydenik-skolstvi.cz - www.skolskeodbory.cz

2 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
18. května 2015 v 0:16  

Ten sjezd skončil provoláním:
'Nechte učitele učit!'

Unknown řekl(a)...
19. května 2015 v 16:58  

'Nechte učitele učit!'

Báječná myšlenka, v současnosti nerealizovatelná. Množství všech možných projektů už přesahuje únosnou mez. Na školách, především základních, se většinou skoro neučí. Jen se "valí" projekty Comeniem počínaje a výzvami 51,56,... konče

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.