Jiří Zlatuška: Nevěrohodnost šéfa Svazu průmyslu a dopravy Hanáka

čtvrtek 5. března 2015 ·

Svaz průmyslu a dopravy si v úterý nechal ve speciální příloze Hospodářských novin uveřejnit mimo jiné rozhovor s šéfem Svazu průmyslu a dopravy Hanákem. Pokud by někdo měl tendenci panu Hanákovi věřit noc mezi očima, nebo pohádky o tom, jak prosazuje jako potřebnou maturitu z matematiky, doporučuji jako jednoduché cvičení z (ne)věrohodnosti Hanákův výrok: "Mimochodem, rektor ČVUT mi nedávno říkal, že nemají jediného absolventa, který by se neuplatnil na trhu práce. Tím se humanitní školy pochlubit určitě nemůžou."


Nahlédneme-li pro ověření do statistik Úřadu práce, najdeme tam jednoduchou skutečnost o evidovaných nezaměstnaných absolventech ČVUT:

  • Počet absolventů v evidenci ÚP, kteří ukončili ČVUT v období 1. 5. 2014 - 30. 9. 2014 je 150.
  • Počet absolventů v evidenci ÚP, kteří ukončili ČVUT v období 1. 10. 2013 - 30. 9. 2014 je 176.

Ono "nemají jediného absolventa" si buď rektor ČVUT vymyslel, nebo si to vymyslel pan Hanák. Pokud by platilo to první (o čemž bych spíš pochyboval), měl se i tak pan Hanák do dat evidence Úřadu práce podívat, aby v té Svazem průmyslu a dopravu zaplacené příloze nereprodukoval nesmysly.
Celkově ale pan Hanák spoléhá na to, že papír snese všechno a že jakákoli lež publikovaná dostatečně vysoko postaveným omezencem bude mít patřičný dopad na politiky i na veřejnost.

Nejde o kritiku ČVUT nebo zpochybňování zaměstnanosti či uplatnění absolventů z něj. To je velmi dobré, jako to lze ostatně říct o v podstatě kterékoli vysoké škole ve srovnání s absolventy odborného vzdělání nižší než vysokoškolské úrovně. Pokud ale někdo propaguje povinnou maturitu z matematiky, neměl by "nemají jediného absolventa, který by se neuplatnil na trhu práce" vypustit z úst ani ve snu, pokud je skutečnost taková, že jsou jich desítky přímo ve veřejně přístupné evidenci.

Není divu, že pan Hanák brojí proti gymnáziím. I vedle průměrného gymnazisty totiž nepochybně vypadá se svými informacemi o světě jako pitomec.

Upraveno z autorova vyjádření na sociální síti Facebook.

2 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
5. března 2015 v 7:57  

Netuším, zda chtěl pan profesor Z. zakrýt žalostný stav zaměstnatelnosti u absolventů humanitních oborů, ale dobrý příklad si nezvolil. Pan rektor ČVUT nepochybně mluvil pravdu, pokud formuloval tezi, jak zde uvedeno, protože i Úřady práce jsou účastníky trhu práce a tedy na nich nalezne uplatnění snad skoro každý.

Anonymní řekl(a)...
5. března 2015 v 23:15  

Pane Wagnere - opravdu už není co na české škole vystavit ke čtení ???

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.