Jana Trembošová: Thomas Malone o kolektivní inteligenci

pondělí 2. března 2015 ·

Zpráva o výzkumném záměru specializovaného pracoviště MIT blíže poznat, jak funguje kolektivní inteligence.

Thomas W. Malone je profesorem managementu a zakládajícím ředitelem MIT Center for Collective Intelligence. Samotná skutečnost, že MIT takové centrum založil, je natolik zajímavá, že stojí za to se trochu blíže podívat, co za tím stojí.

Malone v rozhovoru na portálu Edge [1] popisuje pojem kolektivní inteligence jako vlastnost skupiny jednotlivců, kteří jednají společně takovým způsobem, který lze považovat za inteligentní. Jako příklad uvádí rodinu, armádu, země a další. Je zřejmé, že kolektivní chování existuje v podstatě odjakživa a mají ho i zvířata. Maloneho Centrum řeší otázku, zda lze kolektivní inteligenci definovat a měřit.

Relativně nová forma kolektivní inteligence je ta, kterou sdílíme prostřednictvím internetu.

Vyhledávání Google či Wikipedie jsou dva příklady, které Malone uvádí, nicméně upozorňuje na pouhý začátek rozvoje tohoto pojmu. Základní výzkumnou otázkou je, jak mohou lidé a počítače být propojeny tak, že kolektivně jednají inteligentněji, než jakékoli osoby, skupiny nebo počítače jako jednotlivci? Může vyvstávat otázka, proč se o kolektivní inteligenci lidstvo nezajímalo dříve? Příčinu lze hledat v čím dál více se rozvíjejících informačních a komunikačních technologiích a v tom, že jsme díky nim schopni navzájem komunikovat a spolupracovat na docela jiné úrovni.

Na první pohled by se mohlo zdát, že inteligence skupiny odpovídá průměrné inteligenci jejich členů, nicméně to se nepotvrdilo. Nejde tedy jen o to seskupit dohromady množství chytrých lidí, ale je třeba zkoumat faktory, které zvyšují kolektivní inteligenci skupiny. Je to například sociální vnímavost členů skupiny. Důležitá je též konverzační rovnoměrnost, čímž rozumíme vyvážený podíl na výměně názorů ve skupině. Pokud jedna osoba dominuje, snižuje to celkovou kolektivní inteligenci skupiny. Kromě toho bylo zjištěno, že ženy vykazují lepší výsledky, pokud jde o kolektivitu v porovnání s muži. Skupinu definujeme jako inteligentní, pokud je schopna dobře pracovat s širokou škálou různých úkolů.

Celý článek na spomocnik.rvp.cz. Tento článek vznikl jako studentská práce.

4 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
2. března 2015 v 0:56  

je třeba zkoumat faktory, které zvyšují kolektivní inteligenci skupiny

Já nevím, ale co třeba začít u jednacího řádu sněmovny?

BoBr řekl(a)...
2. března 2015 v 7:42  

V poslední době se mi stále více na mysl vkrádá známý Wellsův citát: "Dějiny světa se stávají stále více závodem mezi vzděláním a katastrofou." Vypadá to, že určitá část lidstva se vrací do středověku, a jiná se snaží budovat světověk (podle Palouše).
Možná není úplně zřejmé, co chci říci - online kolektivní inteligence nezná hranice, natožpak zdi nějakého přízemního parlamentu.
Ten závod byl vždy nerozhodný, nikdy se však zatím jeho konec nezdál být tak blízko.
Prosím, berte tento příspěvek jako předzvěst příštího Týdne otevřeného vzdělávání!

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
2. března 2015 v 8:09  

"Možná není úplně zřejmé, co chci říci "

To by nebylo nic nového, pane doktore.


Jana Karvaiová řekl(a)...
2. března 2015 v 14:29  

Pytlíku nemáš kontakty s Ferdou mravencem,to je přeci přímo ukázka kolektivní inteligence - to mraveniště.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.