Přečtěte si: Starostka Písku: České školství potřebuje především kontinuitu

neděle 15. února 2015 ·

Eva Vanžurová ("JIHOČEŠI 2012") je první porevoluční starostkou Písku a věří, že tuto změnu pocítí i občané. V jakém směru? O co by se chtěla zasadit? V rozhovoru, který poskytla naší redakci, nám také prozradila, proč při vyjednávání koalice, na níž se dohodlo šest stran, neuzavřeli dohodu i s vítěznou ČSSD a jaký vliv to má na spolupráci na radnici. Původním povoláním je učitelka a neopomněli jsme tak ani problematiku českého školství. Jaké změny by preferovala a jaké kroky současného ministra považuje za nesystémové?


Z článku Kateřiny Synkové v ParlamentníListy.cz vybíráme:

Jak byste hodnotila kroky současného ministra školství Marcela Chládka? Domníváte se, že pomohou zlepšit úroveň českého školství? Mám na mysli například změnu financování škol podle kvality, zavedení povinných maturit a přijímaček z matematiky či podporu pro perspektivní obory. Je to podle vás cesta správným směrem? Nebo v čem vůbec vidíte propad znalostí žáků a kvality českého školství?

Já už jsem ve své profesi zažila tolik převratných koncepčních řešení a ještě více těch zcela nekoncepčních. A vím, jak dlouhá cesta je od nápadu k realizaci. Vím také, jak málo z dobrých nápadů nakonec při jejich realizaci zbyde. České školství potřebuje především kontinuitu. Bude-li se školská doktrína dál měnit při každé změně vlády, je to cesta do pekel. A budou-li čeští učitelé jen stále ve střehu očekávat, co se na ně z té které strany zase řítí, nepohneme se z místa. Z mé praxe vím, že český učitel i český žák mají dobrý základ, a neodvažovala bych se mluvit o propadu znalostí či kvality školství. Vždyť jen metodika těchto průzkumů se mění rok od roku, jedna popírá druhou.

Jak se vám jako ředitelce ZŠ podařilo vypořádat s požadavkem na kvalifikaci učitelů? A souhlasíte s požadavkem?

Pořád totéž, co v předchozí odpovědi. Nejprve nemilosrdný konec nekvalifikovaných na školách, pak se zjistí, co to způsobí. A už jsou na světě výjimky a přijdou další a další a z původního nápadu nakonec nezbyde nic. Na výsledky žáků má vliv v první řadě kvalita učitelů.

5 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
15. února 2015 v 17:10  

Jste první porevoluční starostkou města.

Nevím přesně, kterou revoluci má Kateřina Synková na mysli, ale první polistopadovou starostkou Písku byla paní Věnceslava Skřivánková, což by obě dámy mohly vědět.
Viz např. http://bit.ly/1DuK50y

Unknown řekl(a)...
15. února 2015 v 21:10  

Zcela mimořádně s panem Blahou souhlasím. Paní Vanžurová není první starostkou.

Nicka Pytlik řekl(a)...
15. února 2015 v 21:58  

Zřejmá data nejsou věcí názoru. To je jako souhlasit třeba s tím, že Písek leží na řece Otavě.
Mimořádná situace se tedy nekoná, a ani se o ni až tak moc nestojí.

krtek řekl(a)...
16. února 2015 v 3:54  

Z těch dvou ukázek se zdá, že to je velmi kvalitní rozhovor - ptejte se mne, na co chcete, a já si řeknu, co já chci. Parlamentní listy jako vyšité, vím, proč je nesleduji. A faix paix s první starostkou jako třešnička na dort, díky Pytlíku.

Unknown řekl(a)...
16. února 2015 v 16:20  

Zcela mimořádně s panem Blahou souhlasím. Byla chyba vůbec reagovat.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.