Přečtěte si: Jak mohou učitelé pomoci žákům chápat selhání jako součást procesu učení

středa 18. února 2015 ·

Terry Heick na blogu TeachThought se zamýšlí nad tím, jak mohou učitelé pomoci žákům chápat selhání jako součást procesu učení, nikoli jako něco finálního a fatálního. Připomíná, že konstruktivismus ukazuje selhání jako součást procesu učení a osvojování si znalostí.


Autor uvádí čtyři kroky, ve kterých může učitel osvětlit žákům úlohu selhání v procesu jejich učení:
  1. Vysvětlením významu selhání – oddělením znalostí od procesu porozumění, selhání není jedno konečné, ale řada malých chyb, které představují zpětnou vazbu. 
  2. Uvedením do kontextu – selhání se týká určité lekce, tématu, jeho význam je omezený, lze, nebo nelze jej napravit, pomoci žákovi najít příčinu selhání nebo jej vést k tomu, aby příčinu našel sám. 
  3. Nastavením jasných postupů, kterým žák i rodiče rozumějí. 
  4. Zdůrazňováním pokroku – podpora prohlubování porozumění a pokroku oproti konceptu ukončení a splnění, podpořit žáka v tom, aby se k úkolu vracel a zdokonaloval jej. 
Zdroj: TeachThought

1 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
18. února 2015 v 1:11  

Což o to, tohle si, myslím, dostatačně vnímavý učitel s přibývajícími roky praxe uvědomuje docela dobře, a také tak koná. Problém ale spočívá trošku jinde.
Kdy asi tak má učitel začíst vést žáka, dítě k tomu, že za selhání je třeba také nést i osobní odpovědnost. Kdy je to zlomové období... S obdržením občanského průkazu, s dosažením plnoletosti, s ukončením studií? A s jak velkým předstihem má na to být selhávající jedinec připravován. Víte? Aby to pro něj nebyl takříkajíc blesk z čistého nebe. Jako pohoda, inovativní pedagog se dokonce s chyb svých žáku raduje, protože může nastoupit se svým uměním. A pak pic ho, pár mrtvých na silnici, byť krátké, ale přece jen vězení, a pro některé citlivky dokonce trauma na pěkných pár let.
A jak je to s pojetím učení jako celoživotního procesu? Pomůže mi s chápáním mého selhání i zaměstnavatel na sklonku mojí profesní dráhy?
Jako mnohaletý, a zdá se i doživotní začátečník v oblasti umění boje vím, že když udělám chybu, dostanu v tu ránu přes držku. Já to ovšem vítám, a beru takovou situaci jako jedinou smysluplnou průpravu zvládnutí reality všedního života.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.