NKÚ: MŠMT dalo na popularizaci vědy víc peněz než na její uplatnění v praxi

pondělí 9. února 2015 ·

Nejvyšší kontrolní úřad se zaměřil na to, jak Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy v letech 2011 až 2014 rozdělovalo evropské dotace a prostředky státního rozpočtu na komercializaci a popularizaci vědy z prioritní osy 3 operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. Kontroloři prověřili i šest projektů výstavby nadregionálních a regionálních center popularizace vědy a vývoje a dohromady zkontrolovali více než 1,1 miliardy korun.

Z prioritní osy 3 se podporují například komerční uplatnění výsledků vývoje, zakládání center pro transfer technologií nebo propagace a popularizace vědy. Právě na propagaci a popularizaci ministerstvo mezi lety 2009 až 2014 rozdělilo 3,7 miliardy korun, zatímco na podporu využití výsledků výzkumu a vývoje v komerční sféře připadlo jen 1,4 miliardy. Podpora propagace na úkor uplatnění vědeckých výsledků v praxi může vést k tomu, že nevzniknou nová kvalifikovaná pracovní místa a neposílí se výzkumný, vývojový a inovační potenciál České republiky, a tedy ani její konkurenceschopnost.

Ministerstvo odkládalo vyhlášení výzev na předložení projektových žádostí, což v kombinaci s jejich dlouhým posuzováním vedlo ke zpomalování projektů. Doba od termínu, do kterého měli zájemci o dotace předložit své projekty, do rozhodnutí o tom, jestli peníze získají, trvala v průměru 14 měsíců. Pomalu ministerstvo postupovalo i v případech, kdy zjistilo, že příjemci využili prostředky v rozporu s tím, na co dotace získali. Například řešení jedné z nesrovnalostí trvalo – od prvotního podezření do oznámení finančnímu úřadu – téměř dva roky.

Ministerstvo nastavilo dobu udržitelnosti projektů na pět let. Příjemci podpory ale už při předkládání projektových žádostí uvedli, že příjmy ze vstupného, prodeje propagačních předmětů a dalších zdrojů už během těchto pěti let nepokryjí jejich náklady na provoz. Pokrytí ztráty po dobu udržitelnosti si příjemci sice v době rozhodování o dotaci smluvně zajistili příslibem finančních darů či různých typů příspěvků, přesto z dlouhodobého hlediska hrozí, že provoz center bude v dalších letech kvůli nezajištěnému financování ohrožen.

Kontrolou zjištěné nedostatky neohrožují čerpání evropských dotací z prioritní osy 3 operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace.

Dokumenty ke stažení:

 Podrobná informace z ukončené kontrolní akce č. 14/39 (750kB PDF)

1 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
9. února 2015 v 21:26  

Skoro by se chtělo říci, že nic nového pod sluncem.
Vzpomínám si na jedny pilule, které jsem užíval proti bolesti všelikého svalstva. V balení, taková běžná krabička, jich bylo třicet. Jednoho dne se začaly prodávat v krabičce barevné, lesklé, vydizajnované. Tablet tam bylo už jen dvacet čtyři, ale cena o nějakých dvacet korun větší. Halt obal prodává. Krabičku jsem vzal a zahodil. Kdyby mi je nasypali do papírového kornoutu, a nebo přímo do dlaně, bylo by mi to jedno.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.