Záznam z debaty Rodičovská loterie: jak se připravit na zápisy

středa 21. ledna 2015 ·

Ve čtvrtek 15. ledna se v Centru Člověka v tísni Langhans konala debata Rodičovská loterie: jak se připravit na zápisy. Z diskuse si nyní můžete pustit videozáznam. V panelu debaty byli hosté Václav Mertin z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, Svatopluk Pohořelý z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, Vladimíra Strculová-Procházková z Fakultní základní školy Otokara Chlupa a Kateřina Lánská z EDUin, která zastupovala rodiče školáků.

4 komentářů:

MM řekl(a)...
21. ledna 2015 v 3:41  

Je úsměvné, když někdo mudruje na téma "jak si vybrat dobrou školu" zrovna v roce, kdy u zápisů stojí fronty a zdaleka ne všechny děti budou moci být na "vybranou" školu přijaty.
Alespoň u nás budeme muset odmítnout nejméně 10 dětí, které nejsou z naší spádové oblasti.

A pokud se někteří "moderní" rodiče nechali zlákat podobnými akcemi a místo své spádové školy si jako správní "nároční klienti" k zápisu vybrali nějakou "dobrou" školu, snadno se jim může stát, že po zápisu jim z "dobré" školy oznámí, že nemají místo a ta "hnusná" spádová škola už bude také plná. Takže nakonec "náročný klient" bude vozit své dítě do nějaké "hnusné" školy kamsi do horoucích Kotěhůlek, o kterou byl tak malý zájem, že na ní zbyla volná místa.

Procházeje chodbou napěchovanou rodiči budoucích prvňáčků (a poslouchaje obavy "jen aby nás vzali"), v duchu jsem si řekl "Boj o žáka končí, začíná boj o školu." Zatím jen v prvních ročnících základních škol, ale logicky to bude postupovat dál.

A věřte, bylo to velmi, VELMI příjemné zjištění.
Snad nejlepší za posledních 20 let...

poste.restante řekl(a)...
21. ledna 2015 v 9:19  

"jen aby nás vzali"
Kéž by...
My na středních školách máme dno populačního propadu ještě před sebou. Stupeň podbízení se žákovi začíná být někdy až nechutný. Už i na některých gymnáziích.

Ale třeba se časem dožijeme seminářů, organizovaných neziskovkami, na téma: "Jak DOSTAT dítě na vysněnou školu."

Rodič, vybírající školu pro svou ratolest je tvor v podivném psychickém rozpoložení. Znám třeba vesnickou malotřídku. Útulná školička, kantorky s mateřským přístupem, učebna jak z pohádky, ve třídě kolem osmi, devíti žáků. Leč matička neváhá dítě přihlásit do 15 km vzdálené městské základky, kde je 30 žáčků ve třídě, ale berou každého, protože každá koruna dobrá. A důvod? Kamarádka řekla při kafi, že ředitelka malotřídky je kráva...

Viděl jsem maminku na pokraji nervového kolapsu, protože dítě nevzali na školu s rozšířenou výukou matematiky na druhém stupni. Asi tušila už v pěti letech, že má doma matematického génia...

Nicka Pytlik řekl(a)...
21. ledna 2015 v 10:09  

Jestliže zájem o konkrétní školu překračuje její kapacity, pak doporučuje Anna Šabatová o jménech uchazečů losovat.
viz http://www.ceskaskola.cz/2015/01/prectete-si-kde-nestaci-kapacita-skoly.html

Jedna z hlavních cen v tombole městského nebo obecního plesu by mohla být poukázka na zápis dítěte do základní školy v působnosti obce dle vlastního výběru.
Jakápak fůra hnoje nebo vepřová hlava...

MM řekl(a)...
21. ledna 2015 v 11:45  

"...o jménech uchazečů losovat

Už jsem se bál, že se budou muset stanovit nějaká objektivní kritéria, jako například vzdálenost bydliště od školy.
Protože co je snazšího, než dát do klobouku papírky s předem vybranými jmény a sepsat hezký "protokol o losování" podepsaný ředitelem a několika vybranými učiteli?
A obouchnout razítkem, samozřejmě.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.