Za vznik přelomového dokumentu ve školství může
 neslyšící chlapec

úterý 6. ledna 2015 ·

Ještě před pěti lety byla Danuše Petrášová z Horní Moštěnice na Přerovsku klasickou učitelkou na běžné základní škole. Pak se ale mezi prvňáčky objevil neslyšící Ondra. Chlapec s kochleárním implantátem byl prvním dítětem s postižením, s nímž jako pedagožka přišla do styku.


Toto setkání oběma zásadně změnilo život. Ondra dostal šanci vyrůstat mezi zdravými vrstevníky a Danuše Petrášová nastartovala „integrační“ učitelskou kariéru.

„Přiznávám, že zpočátku jsem měla obavy. Vůbec jsem nevěděla, co taková integrace obnáší, nikdy dřív jsem se s takto postiženým dítětem ve své praxi nesetkala,“ vzpomínala na začátky učitelka.

Dnes patří Danuše Petrášová mezi učitele, kteří své zkušenosti promítají do přelomového dokumentu ve vzdělávání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami – Katalogu podpůrných opatření. Praktický manuál, který připravili odborníci z Univerzity Palackého v Olomouci a společnosti Člověk v tísni, krok za krokem poradí pedagogům, jak pracovat s dítětem, které ve výuce selhává – ať už kvůli tělesnému handicapu, mentálnímu postižení či zdravotnímu nebo sociálnímu znevýhodnění.

Spolu s Ondrovou maminkou připomínkuje učitelka Petrášová materiál v oblasti týkající se dětí se sluchovou vadou. „Katalog hodně pomůže učitelům, kteří nikdy nepřišli do styku s postiženým dítětem. Nikdo neví, kdy se s takovým žákem setká,“ myslí si Kateřina Kalovská, maminka neslyšícího Ondřeje, která je zároveň učitelkou.

Katalog podpůrných opatření navazuje na novelu školského zákona, kterou v srpnu schválila vláda. Novela přináší změny i ve vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami. Opouští totiž dělení podle medicínských nebo psychologických diagnóz do kategorií zdravotní postižení, zdravotní znevýhodnění a sociální znevýhodnění. Nově zavádí systém podpůrných opatření. Ten více zohlední skutečné dopady postižení či znevýhodnění dětí do vzdělávání.

Pomoc učená dětem se bude nově dělit do pěti stupňů. „Tento způsob podpory umožní rychleji a efektivněji reagovat na potřeby žáků se speciálními vzdělávacími potřebami,“ zdůraznil Jan Michalík z Ústavu speciálně pedagogických studií, hlavní řešitel projektu Systémová podpora inkluzivního vzdělávání v České republice, v jehož rámci vzniká i Katalog podpůrných opatření.

Na Katalogu se kromě Univerzity Palackého a společnosti Člověk v tísni podílejí také Asociace pracovníků speciálně pedagogických center a Česká odborná společnost pro inkluzivní vzdělávání. Týmy tvořené 125 odborníky vypracovaly katalog pro šest základních zdravotních postižení a znevýhodnění: mentální, tělesné, zrakové, sluchové, narušenou komunikační schopnost a poruchy autistického spektra a pro žáky se sociálním znevýhodněním.

Autoři počítají s tištěnou i elektronickou verzí. Pracovníci projektu s ním už v létě seznámili pedagogy ze 140 škol všech druhů i stupňů v Česku. Na základě jejich připomínek dostane podle Michalíka ministerstvo finální verzi v červnu letošního roku.

www.inkluze.upol.cz

2 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
6. ledna 2015 v 12:08  

...Opouští totiž dělení podle medicínských nebo psychologických diagnóz do kategorií zdravotní postižení, zdravotní znevýhodnění a sociální znevýhodnění.....
Ano dnes nemáte dítě neslyšící s kochleárním aparátem, ale pouze dítě slyšící pouze s podporou . Což je to samé, ale hlavně aby tam nebyla ta diagnoza ,Proboha.

Také jsem četla návrhy na tato opatření. Vcelku s nimi souhlasím,i když jsem něco připomínkovala. Co se mi ale jeví jako problém, bude financování těchto podpůrných opatření. Pokud takové dítko dostanete do školy v září, máte vyhráno. Nedej Bůh, když vám ho diagnostikují (přistěhuje se apod.) během roku. To budete mít asi trochu smůlu, protože zatím nebylo možné dostat na takové dítě prostředky jindy než do konce září. Potom šlus. POchybuji, že náš "pružný" finanční systém umožní okamžitě reagovat na nově diagnostikované dítě i během školního roku, aby si škola mohla třeba od ledna pořídit asistenta, nakoupit pomůcky či vybudovat "schodolez".
To už spíš uvěřím té o Červené Karkulce.

hanapila řekl(a)...
6. ledna 2015 v 19:00  

asi záleží, jak má který kraj nastavená pravidla ... v Plzeňském žádáme např. o zřízení fce asistenta, kdykoliv v průběhu roku, žádost bývá vyřízena obvykle do 2 až 3 týdnů a finance jsou přiděleny současně s rozhodnutím ... problematické financování by bylo v pŕîpadě po posledních úpravách rozpočtu na konci kalendářního roku od połoviny listopadu do konce prosince

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.