Přečtěte si: Co způsobuje šikanu? Škola

úterý 6. ledna 2015 ·

Klíčovým hráčem v boji proti šikaně je učitel. Ten ale nesmí být ve svém úsilí osamocen.


Z článku Boba Kartouse v Lidových novinách/EDUin.cz vybíráme:

Podle proponentů teorie sociální reprodukce, jako je třeba Pierre Bourdieu, slouží celý vzdělávací systém k upevňování sociálního postavení. Jednotlivé společenské systémy se liší svou propustností. Ten český je specifický tím, že vzdělávání je silně závislé na sociálním původu, což propustnost snižuje. Zjištění o agresivitě a šikaně s tím překvapivě silně korespondují. Šikanované děti i ty, které šikanují, jsou zpravidla těmi, kdo se ocitají na periferii třídy, mimo jádro tlupy, a to je buď vede ke snaze vydobýt si určité postavení vůči jiným, respektive je jejich pozice činí zranitelnými oběťmi. Tyto děti jsou také častěji obětí domácího fyzického násilí, což indikuje nižší sociální status rodin, z nichž pocházejí.

12 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
6. ledna 2015 v 12:11  

Ježíš, ten titulek je šílenej.Kdo to tady vymyslel?

Janek Wagner řekl(a)...
6. ledna 2015 v 12:44  

Článek vyšel 16. 12. v Lidových novinách pod názvem Co způsobuje šikanu? Škola.

Jana Karvaiová řekl(a)...
6. ledna 2015 v 13:20  

Aha,díky za vysvětlení.
Teď již zbývá Lidovým novinám zjistit, že škola může i za loňskou neúrodu brambor, zemětřesení v Thajsku a pád ceny ropy za barel pod světově únosnou mez.
Já, jako učitelka, se ke všemu přiznávám,tady a teď.

Ondřej Šteffl řekl(a)...
6. ledna 2015 v 13:56  

Paní Karvaiová, škola není totéž co učitelé. Ten titulek nezní Co způsobuje šikanu? Učitelé.

Ten text je mj. o tom, že způsob, jakým je škola organizována, je jednou z vážných příčin šikany, takže titulek je celkem výstižný.

Co mě ale zaráží, proč mnozí učitelé, nejste zdaleka sama a není to poprvé, tak často vztahují kritiku škol a školství na sebe, ač k nim nesměřuje. Proč?

Já dost často píšu, že většinu problémů škol způsobuje systém a okolní svět, a že učitelé jsou jeho obětí, a jen těžko se mohou bránit. Stejně mnozí čtou všechny mé texty jako kritiku učitelů. Proč?

Proč? To není řečnická otázka.

Jana Karvaiová řekl(a)...
6. ledna 2015 v 14:22  

A proč třeba na Eduinu vychází články které tvrdí, že počet dětí ve třídě není důležitý?
Naopak ,jestliže by počet dětí ve třídách klesl na max 15 žáků, byla by i šikana více zachytitelná a řešitelná.
Ano ,škola není jen o učitelích. Ale v tom případě bych spíš volila slovo - školství-tam už by mohlo být jasnější, že jde spíš o systém. Já to tak aspoň chápu.
PROČ? Tak si přečtěte články v Lidovkách, Respektu a dalších médiích.Většinou tam končí na pranýři právě učitelé (nemají vizi , nejsou IT dostatečně vzdělaní, nejsou flexibilní, lpějí na zastaralých metodách....).Většinou se tu mluvívá o učitelích a školách než o školském systému. Nebo čtu špatně?

Jana Karvaiová řekl(a)...
6. ledna 2015 v 14:28  

Ještě přidávám - články v lidovkách či Respektu čtou převážně lidé laici, čili ti, kteří ve školství nepracují. Pokud jste laikem, co se vám vybaví,když se mluví o škole? Kostra v kabinetě, uklízečka nebo sklad učebnic? Ne,vybaví se vám učitel a žáci.To je první asociace,která se lidem vybaví. O tom dalším mnoho lidí už nepřemýšlí (bohužel).Takže si článek s titulem shora uvedeným přeloží tak, jak jsem popsala.

Nicka Pytlik řekl(a)...
6. ledna 2015 v 17:51  

škola není totéž co učitelé

Školu, pane Šteffle, od jaktěživa tvoří učitel a jeho žáci. Opakuji to stále, a opakovat to budu. Všechno ostatní je v systému jenom proto, aby to učitelům a jejich žákům poskytovalo servis.
Vy ostatní si všimněme, že v článku, a to nejen tomto, nepadá zmínka o menežmentu škol. Přitom ředitel školy je odpovědný za vše, co se ve škole jen šustne. Jestliže někomu ve škole bují šikana, pak je to především jeho selhání. Kdo ochrání děti před hovady?
Dále si všimněte, že v přítomnosti učitele zpravidla k takovým jevům nedochází, pokud tedy není obětí šikany sám učitel. Znamená to snad, že děti potřebují nepřetržitý dozor? Pak se nabízí otázka, k čemu jsou dětičky vedeny z domova? A o rodičích zase ani zmínka. Z dětí se stávají spratci zřejmě až překročením prahu školy.
Otázkou také zůstává, jestli doopravdy hovoříme o šikaně. Jestli vůbec víme, co to je.
V každém případě nevidím jediný důvod, proč by se člověk v jakémkoli věku, nachází-li se v přiměřeně civilizované společnosti, měl chovat jako ksindl, a nevidím jediný důvod, proč takové chování omlouvat.
Ostatně, jak je to se šikanou v pedagogických sborech?????

Josef Soukal řekl(a)...
6. ledna 2015 v 19:24  

"Co mě ale zaráží, proč mnozí učitelé, nejste zdaleka sama a není to poprvé, tak často vztahují kritiku škol a školství na sebe, ač k nim nesměřuje. Proč?"

A všiml jste si, pane Šteffle, že nakonec se autor vyslovuje hlavně k učitelům?

Zdeněk Sítař řekl(a)...
6. ledna 2015 v 20:54  

"Co mě ale zaráží, proč mnozí učitelé, nejste zdaleka sama a není to poprvé, tak často vztahují kritiku škol a školství na sebe, ač k nim nesměřuje. Proč?"
Protože ve škole PRACUJÍ!!!

Nicka Pytlik řekl(a)...
6. ledna 2015 v 21:41  

To jsem kdysi někde v souvislosti s Indošem uvedl, že ministerstvo dělá kraviny. Pak jsem s tím měl problémy. Prý jsem neurvalý vůči pracovníkům státní správy a samosprávy ve školství.
Docela mne to popudilo, vždyť jsem o lidech vůbec nemluvil, natož abych někoho jmenoval. Kraviny dělalo ministerstvo, přeceee.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
7. ledna 2015 v 9:25  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Zdeněk Sotolář řekl(a)...
7. ledna 2015 v 9:26  

Stačí mrknout hned vedle na titulek http://www.ceskaskola.cz/2015/01/prectete-si-skolu-nedela-pocitac-tablet.html?showComment=1420609339280#c7217912742301467242

Autor mohl napsat, že šikanu způsobuje skupina, ale napsal škola. Čemu se divit, že se učitelé ohrazují? Všimněte si, jak autorovi nějak vypadli rodiče. Proč? Ti nejsou klíčovými hráči?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.