Přečtěte si: Soukromá univerzita potápí 500 učitelů bez diplomu

pátek 9. ledna 2015 ·

Na seznam učitelů, kterým od letošního ledna hrozí propuštění, může brzy přibýt dalších pět set jmen. Jde o ty, kteří si doplňují pedagogické vzdělání na poslední chvíli na Univerzitě Jana Amose Komenského. Akreditační komise totiž pražské škole před Vánoci odebrala akreditaci pro výuku pedagogů a učitelům hrozí, že zůstanou bez vzdělání a přijdou o místo.


Z článku Marie Bastlové a Adély Skoupé v iHNed.cz vybíráme:

"Univerzita na sklonku minulého roku podala žádost, aby studenti mohli řádně dostudovat v původním oboru," tvrdí Jan Červenka, mluvčí Univerzity Jana Amose Komenského. Komise škole odebrala akreditaci kvůli přetížení kapacit. Univerzita do oboru speciální pedagogika - učitelství nabrala 1000 studentů, jenže nemá odpovídající počet vyučujících. Na každého z nich například připadá vedení 60 závěrečných prací. Na univerzitě si nyní dodělává diplom 500 učitelů. Pokud by jim ale univerzita nedokázala zajistit dostudování nebo nabídnout jiný obor s pedagogikou, učitelé by museli odejít ze svých škol a to by mohl být problém pro řadu ředitelů.

"Máme čtyři učitelky, které momentálně řeší problémy se studiem na UJAK. Je to pro nás nepříjemné, jinak jsme se na situaci, která nastala, celkem připravili, s tímhle se ale počítat nedalo," řekl Václav Barták, zástupce ředitelky základní školy ve středočeském Buštěhradě.

3 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
9. ledna 2015 v 9:19  

Než rychlokvašené nedouky, lépe oželet 500 potenciálně nekvalitních absolventů z pochybné školy, kteří jistě věděli, proč si zvolil tuto cestu, stejně jako to věděli plzeňští právníci. Co je ujak zač, se ví dávno. Tak proč tolik hloupého povyku Bakalových listů?

Jana Karvaiová řekl(a)...
9. ledna 2015 v 11:11  

Znám jednu,co si tam školu dodělávala. Většinou jela o víkendu do Prahy a v ponělí vykládala ,jak udělala 3 zkoušky. Já si myslím, že jsem celkem chytrá,ale 3 zkoušky za víkend bych tenkrát na UK nedala ani omylem.Takže si o úrovni této úžasné školy myslím své a doufám, že těch 500 to nedostane nebo budou muset jít na jinou školu.

Eva Adamová řekl(a)...
9. ledna 2015 v 16:40  

Ona tam jezdila? Já znám jednoho, který si na UJAK udělal doktorát aniž by tam jezdil. Stačilo jen posílat peníze na účet a podepsat bakalářskou, diplomovou a rigorózní práci. Jan Ámos se musí chudák v hrobě obracet.

Takže naprostý souhlas s CARCY: Kantor, který se sníží k dokončení "vzdělání" na této škole, nemá ve školství co pohledávat. A pro ředitele, který tyto "vzdělance" zaměstná, platí totéž.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.