Přečtěte si rozhovor: Vyhnout se patologizaci zdravé populace

středa 7. ledna 2015 ·

EDUin přinesl rozhovor s Janou Zapletalovou, náměstkyní ředitele Národního ústavu pro vzdělávání. V rozhovoru objasňuje svůj postoj ke znění kontroverzního § 16 novely školského zákona a zdůvodňuje, proč není vhodné používat termín „kognitivní oslabení“, který v současnosti novela obsahuje. Vyjadřuje se také k diagnostice speciálních potřeb ve vzdělávání a k úskalí, které používané metody mají.

Z rozhovoru Boba Kartouse s Janou Zapletalovou v EDUin.cz vybíráme:

Kognitivní oslabení by se dalo teoreticky vztahovat i na děti, které mentálním postižením netrpí. Ve své reakci na tiskovou zprávu k novele školského zákona uvádíte i to, že kategorie kognitivně oslabených by se lehce mohly dostat i děti, které přicházejí z jiného kulturního prostředí. Domnívám se, že podobným způsobem by se mohly ve stejné kategorii lehce ocitnout také děti, které jsou znevýhodněny méně podnětným socioekonomickým zázemím. Lze k mentálně postiženým a k zanedbaným dětem z hlediska vzdělávání přistupovat stejně?
Ne není to možné, ani mentální postižení není jedno a nelze na něho pohlížet zjednodušeně, rozdíly jsou dány etiologií (příčinami) a mírou nebo chcete-li, stupněm postižení. To, co je ve vzdělávání problematizováno, je skupina žáků s lehkým mentálním postižením. Právě u této skupiny dětí se řeší problém odlišení mentální retardace a nepřipravenosti na školní vzdělávání, které může korespondovat s výsledky v inteligenčních (kognitivních) testech.

Testy jsou obvykle konstruovány na majoritní populaci, děti z jiné kultury bez dobré znalosti jazyka mohou například selhávat ve verbálních testech atd. U těchto dětí je pak třeba počkat s diagnózou a sledovat, jak dítě postupuje ve vzdělávání, je možné volit i tzv. dynamické postupy, které lépe umožní vhled do procesů učení se u dítěte a mohou tak posloužit k přesnějšímu posouzení stavu dítěte. Obě skupiny žáků potřebují podporu ve vzdělávání, která je blízká, ale nikoliv totožná.

2 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
7. ledna 2015 v 14:29  

Naprosto si neumím přestavit, že by žáci s mentální retardací neměli redukované osnovy, tak jak je tomu dnes v RVP pro LMP. Jedna věc je chtít a druhá moci. A děti mentálně postižené nejsou právě ty, co se „schválně“ neučí a nenaučí. Ony to prostě nezvládají. Dnes jsme šťastní, když se nám podaří např. v matematice do nich „natlouci“ dělení dvojciferným dělitelem a práci s procenty. Neumím si představit, že by zvládaly práci se zlomky, počítání mnohočlenů, goniometrické funkce či konstrukční úlohy v geometrii. Je to ryzí sci-fi. A pokud vím, musí žák splnit na konci období (např. v 9. ročníku) očekáváné výstupy.
Jinak strkanice o peníze na testy jsou trapné.Nebude na testy,tak jak by mohlo být na inkluzívní vzdělávání, které je nesmírně drahé,pokud se ovšem dělá pořádně.
Mě pořád děsí to …asistenti. Asistent (absolvent střední školy s tímto zaměřením) naprosto nic neznamená. Leda tak zavazovače tkaniček či podavače sešitů,popř.hlídače a dohlížeče, pomocníka učitele v kopírování materiálů. O odborné práci s postiženým tu nemůže být řeč. Měli jsme ve škole několikrát na praxi dívenky, které budou po maturitě asistentkami. Vůbec netušili,jaká je práce s mentálně postiženými, neměli tuchy o práci s nápravou řeči, o dalších „specialitách“ naší práce ani nemluvě. Ale budou pro systém levní, to jo.

Nicka Pytlik řekl(a)...
7. ledna 2015 v 19:59  

budou pro systém levní

No bodejť. Z asistentů posluhovači, z učitelů hlídači...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.