Přečtěte si: Přijímačky do první třídy jsou nemravná praxe

pátek 16. ledna 2015 ·

Má o přijetí do základní školy rozhodovat los?


Z článku Tomáše Feřteka v RESPEKT.cz vybíráme:

A protože dětí přibylo a na vyhlášených školách je už po léta nouze o místa, některé začínají dělat cosi jako přijímací zkoušky. S požadavky, které přesahují seznam dovedností pro vstup do první třídy, jak ho zveřejnilo ministerstvo školství. A i ten je docela obsáhlý a stojí za otázku, co se stane, když ho dítě ani na druhý pokus nenaplní. Nejčastější jsou skutečné přijímačky u jazykových základních škol, kde jsou maskovány za „zjišťování předpokladů pro výuku cizího jazyka“. Je třeba říct jasně, že je to nemravná a zcela nepřijatelná praxe.

Ano, škola má a musí zjišťovat, jestli se dítě umí obsloužit, udrží pozornost a je schopné komunikovat se spolužáky. A když neumí, má smysl uvažovat o odkladu nebo přípravném ročníku. Ale je nepřijatelné vybírat si z dětí u zápisu ty, které už umí lépe číst, psát či počítat nebo umí základy angličtiny. Proč? Protože základní škola má a musí sloužit jako společenský výtah.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.