Přečtěte si: Mlčeti zlato, pane Zlatuško

čtvrtek 29. ledna 2015 ·

Při sobotní snídani jsem si rozklikl na Novinkách článek o záměru ministra Chládka prosadit přijímací zkoušky na střední školy a v návaznosti na ně i matematiku jako maturitní obor. Při jeho čtení mě ale docela nadzvedly protiargumenty profesora Zlatušky, který smysl přijímacích zkoušek zpochybňuje. Jistě, je to jeho právo, nicméně argumenty, které pan profesor používá, na mě nepůsobí jako slova bývalého rektora druhé nejvýznamnější univerzity v zemi, ale jako slova nějakého diletanta tvrdícího, že maturitu musejí mít i patníky podél cest.

Z článku Martina Blümela v NeviditelnýPes.cz vybíráme:

Do třetice pan profesor míní, že by tyto „nemotivované“ děti nedostaly příležitost na školách, které by se jim chtěly věnovat. Každá škola se z principu chce věnovat každému dosažitelnému žákovi, protože je financována podle jejich počtu. Platí tedy pravidlo, že čím více má škola dětí, tím více má peněz. Tento systém financování škol je velmi nešťastný, protože často vede k tomu, že si jednotlivé vzdělávací ústavy drží „mrtvé duše“ - tedy studenty, kteří do školy nechodí, ale jsou evidováni.

Těmto jedincům, stejně jako lidem, kteří jsou prostě hloupí, se školy můžou věnovat až do alelujá, ale na konci této snahy nebude stát vzdělaný maturant, ale de facto negramotný blbec, který horko těžko udělá maturitu (nebo ji ani neudělá, což jsem taky několikrát zažil).

Podle pana poslance Zlatušky je škola místo, kam se strčí student, a škola zařídí, aby měl o svou budoucnost zájem. Takhle to ale nefunguje. Za středoškoláky často rozhodují rodiče (a mnohdy si hojí vlastní mindráky - když oni něčeho nedosáhli, tak jejich dítě just musí) a od toho se pak odvíjí pracovní nasazení daných žáků, které je mizerné a často stahuje celou třídu.

Maturita byla historicky záležitostí do jisté míry elitní - dokazovala, že její absolvent má určité znalosti a zároveň inteligenci tyto znalosti používat. Dnes je to takřka „povinnost“ a fakt, že cca 50 % všech středoškoláků studuje maturitní obor, znamená, že o nějaké „elitnosti“ nemůže být řeč. Opravdu potřebujeme tolik a hlavně takových maturantů?

8 komentářů:

Milan Keršláger řekl(a)...
29. ledna 2015 v 11:02  

Domnívám se, že argumenty jsou solidní, zejména poslední odstavec. Maturita by měla vyjadřovat pokročilou zběhlost v daném oboru, proto se taky nematuruje ze všech předmětů, které ve škole jsou. A pokročilé znalosti matematiky skutečně nejsou pro každého stravitelné, natož potřebné nebo dokonce nezbytné (zejména když si uvědomíte, které všechny obory jsou maturitní).

Nicka Pytlik řekl(a)...
29. ledna 2015 v 12:55  

zejména když si uvědomíte, které všechny obory jsou maturitní

To je ale problém toho, že kdejaký obor je maturitní.
Jestliže maturitní zkouška opravňuje ke studiu na vysoké škole se získáním vysokoškolského titulu, pak je požadavek znalosti středoškolské matemetiky zcela oprávněněný. A žádoucí.
Takových, co neumějí, a ani nechtějí, do pěti počítat všude víc než dost. Pak to také tak vypadá. U lékaře s maturitou s matematiky se budu vždycky cítit bezpečněji.

Nicka Pytlik řekl(a)...
29. ledna 2015 v 12:58  

Jako u každého, kdo zvládá pravopis...
"z matematiky"

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
29. ledna 2015 v 15:14  

"U lékaře s maturitou s matematiky se budu vždycky cítit bezpečněji."

Kolego, dalo by se to i tak jak to je.

Prostě až budete u lékaře, který má maturitu a nebudete tam sám - budou tam s Vámi matematikové, budete se cítit bezpečněji.

Proč ne... :-)

krtek řekl(a)...
29. ledna 2015 v 18:14  

Já bych raději lékaře s vysokoškolským diplomem. Ale jinak proti gustu ...

Nicka Pytlik řekl(a)...
29. ledna 2015 v 18:50  

Já bych raději lékaře s vysokoškolským diplomem.

Tak to by nakonec také nebylo od věci. Ale pokud by měl do důchodu už jen pár let a prokazatelně mu za ta léta praxe žádný pacient neumřel, nebyl bych zase až tak zarputile formální.
Hlavně aby měl svoje pacienty rád.

krtek řekl(a)...
30. ledna 2015 v 4:25  

Ono asi i pacient umřít může, ale nesmí tam být úmysl zabít. Ale to, že musí mít pacienta rád, to mne dojalo.

Nicka Pytlik řekl(a)...
30. ledna 2015 v 10:10  

to mne dojalo

Toť. Ono taky, která fakulta dnes otevírá příslušné distanční studium, aby si tam obvoďák, nebo i chirurg nějaké to lékařské minimum dodělal.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.