Přečtěte si: Kde nestačí kapacita školy, mohl by rozhodnout los, říká k zápisům Šabatová

středa 21. ledna 2015 ·

Veřejná ochránkyně práv navrhuje, aby o přijetí dětí do základních škol nerozhodovalo ani to, jak rychle je stihnou rodiče přihlásit, ani to, jak dokážou vyplnit případný test. Jestliže zájem o konkrétní školu překračuje její kapacity, pak doporučuje Anna Šabatová o jménech uchazečů losovat.


Z článku Veroniky Sedláčkové a kov v Rozhlas.cz vybíráme:

Petr Polák, vedoucí oddělení rovného zacházení v kanceláři ombudsmanky, poukázal i na další kritéria, s nimiž se veřejná ochránkyně setkala.

Mezi nimi bylo třeba, zda má dítě ve škole staršího sourozence, zda je starší sourozenec bezproblémový, jak daleko od školy dítě bydlí, zda třeba chodilo do školky při základní škole či zda bydlí rodiče ve spádové oblasti. „To jsou kritéria, která když začnete aplikovat, vždycky někoho poškodíte,“ poznamenal Polák.

„Zákon předpokládá pouze tři podmínky – je to věk toho dítěte, potom je to jeho trvalý pobyt, tam přísluší tomu dítěti právo na přednostní přijetí, a poslední kritérium je kapacita školy zapsaná ve školském rejstříku,“ konstatoval Polák.

Losování považuje za „nejlepší ze špatných řešení“. To si myslí i Tomáš Feřtek ze společnosti EDUin.

2 komentářů:

David Hawiger řekl(a)...
21. ledna 2015 v 21:13  

Šálí mě zrak?

Osobně jsem zažil, že jsem musel losovat "za své dítě". Velmi neblahá zkušenost, a to i přesto, že jsem patřil k těm šťastnějším.

Takže lhostejno, zda rodič:
- projevuje zájem o vzdělávání svého dítěte;
- iniciativně spolupracuje se školou ještě před nástupem dítěte do školy (například navštěvuje kurzy pro rodiče budoucích prvňáků);
- je loajální vůči škole, se kterou má dobré zkušenosti;
- je na rozdíl od jiných zodpovědným občanem, plnící své závazky (například chodí do práce či platí daně).

Vše smazáno - rovnostářství především. Nebo že by alibistický populismus?

Elena řekl(a)...
22. ledna 2015 v 5:51  

Děláte si legraci? Dnes chodí rodiče do kurzů pro budoucí prvňácky? Ješťe že za nás to šlo zvládnout i bez kurzu a moje děti jsou už na VŠ.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.