Přečtěte si: Inkluze poškodí základní školství

úterý 20. ledna 2015 ·

Rozhovor Haló novin se Zdeňkou Paterovou, bývalou učitelkou praktické školy v Horšovském Týně.


Z rozhovoru Radovana Rybáka se Zdeňkou Paterovou v Haló novinách vybíráme:

Jak vnímáte informace o tom, že jsou romští školáci diskriminováni?

Víte, pořád se mluví o tom, jak se ubližuje romským školákům, že by měli být v procesu základního vzdělávání, ale už nikdo nevidí podstatnou skutečnost, že školský zákon ukládá, že žák může na každém stupni základní školy opakovat ročník jenom jednou.

A dítě mnohdy přijde naprosto nepřipravené do první třídy, protože nechodilo nikdy do mateřské školy. Protože ve vesnici, ze které dítě pochází, prostě MŠ není a autobus tam jezdí jen dvakrát denně. Navíc v MŠ ve střediskové obci se za školku musí platit, tak rodiče mnohdy dítě do této školy prostě nezapíší.

Dítě, které opakuje například první třídu a opět není úspěšné, automaticky postupuje do další třídy věkem. Dostane se do šesté třídy a až teprve pak může opakovat šestou třídu, pokud nezvládá učivo.

Z mé vlastní zkušenosti můžu říct, že většina romských dětí, bohužel, má rozumový hendikep, protože nemají odpovídající rodinné stimuly a odpovídající rodinný model, podle kterého by dítě bylo vychováváno. Tyto děti bohužel žijí v rodinách, kde není priorita vzdělání, ale peníze. Nepřemýšlejí však nad tím, jak peníze vůbec v životě vydělají.

4 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
20. ledna 2015 v 20:10  

To je tedy jiste zcela ojedinely ohlas z praxe, ze? A jako takovy by mel byt takovy hlas umlcen, co? Vsichni ti inkluziste mi pripominaji ty spolecenske multikulturalisty. Vznesene ideje, ktere v praxi nefunguji, nebo spis funguji, ale opacne, nez si prejeme. Zemana nemusim, vybira si spolecenky citliva temata, k nimz nema k dispozici reseni, ale obcas nemusi byt jeho laicky nazor uplne mimo misu

Nicka Pytlik řekl(a)...
20. ledna 2015 v 20:22  

Tady snad ani najde o to, co říká, ale o to, jak 'citlivě' to říká. Tu svoji posedlost bonmotickou ojedinělostí si může ponechat od cesty. Možná by mohl někdo z hojných poradců už konečně říci, že to nepůsobí místně.
Ačkoli, pořád lepší, než kdyby cválal na koni nahoře bez.

Simona CARCY řekl(a)...
20. ledna 2015 v 21:15  

V tom se shodneme. Nechme to jezevce spat. Dulezitejsi je nazor zkusene ucitelky. A je tedy otazka, ze ac z jinych duvodu, proc se potkavaji ve svych zaverech?

Nicka Pytlik řekl(a)...
20. ledna 2015 v 22:28  

proc se potkavaji ve svych zaverech?

Někdy se stává, že dva lidé, i když vyjdou z různých míst, různým směrem, z různých pohnutek k dosažení různých cílů, a v různém čase, mohou projít dřív nebo později stejným místem. Prože ty texty zase až tak moc nestuduji, mohu k tomu říci pouze svůj pohled na věc.
Nelíbí se mi ani dost málo překotná inkluze, možná i za každou cenu, a to ne proto, že by inkludované děti měly někoho brzdit, ale především proto, že jsem naše speciální školství vždy považoval za projev vnímavého přístupu k potřebám dětí, které speciální péči vyžadují. Za výdobytek českého školství, který by nám měl svět spíš závidět, než jej znectívat.
Jestliže ta naše hurá inkluze není řádně zabezpečena, jako že zjevně není, a ještě dlouho nebude, pak doopravdy spíš poškodí, a to snad i větší počet dětí, než je těch přesměrovávaných.
Pokud jsem se s někým v něčem sám potkal, pak je to spíš úkaz nahodilosti.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.