Přečtěte si: Návod na posílání dětí do zvláštních škol se změní, psychiatři se bouří

čtvrtek 11. prosince 2014 ·

Ministerstvo školství chce změnit postup, podle kterého se rozhoduje o umístění žáků do praktických (dříve zvláštních) škol. Kromě IQ se zohlední i prostředí, ze kterého dítě pochází. Školní psychologové chtějí k tomu využít americkou metodu, podle psychiatrů je ale pro tento účel zcela nevhodná.


Z článku Markéty Březinové v iDNES.cz vybíráme:

„Kromě IQ budeme hodnotit i to, jestli na výkon dítěte nemá vliv také sociálně-kulturní prostředí, z něhož pochází,“ vysvětluje Jana Zapletalová, jedna z autorek novely a školní psycholožka. K hodnocení dětí chtějí používat takzvaný manuál DSM-V.

Proti tomu se však bouří psychiatři. Nelíbí se jim, že psychologové ze školských zařízení mají využívat systém určený pro psychiatry, tedy lékaře, a navíc americké. „V Evropě tento systém používáme jen pro výzkum. Není to ani testovací nástroj, ale jen klasifikační systém, podle kterého člověka zařadíte do určité škatulky, třeba jako atlas rostlin,“ vysvětluje psychiatr Cyril Höschl.


2 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
11. prosince 2014 v 17:28  

Návod na posílání dětí do zvláštních škol

Už jen taková formulace je víc než děsivá.
Skolní psychologové se vskutku nemusejí obávat, že by odchodem potřebných dětí neměli do budoucna takříkajíc 'do čeho píchnout'. Už dnes se jim tuším hromadí děti, které ještě včera byly považovány za 'zdravé'.
Jen bych rád připodotkl, že pomoc dětem evidentně závisí na dohodě nějakých profesních skupin. To je huustýýý... Co když se nedohodnou? bude se hlasovat, nebo tahat stéblo?

Nicka Pytlik řekl(a)...
11. prosince 2014 v 17:28  
Tento komentář byl odstraněn autorem.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.