Přečtěte si: Ministr Chládek příliš podléhá lobby regionů, říká pražská radní

úterý 11. listopadu 2014 ·

Projekt mistrovských zkoušek a změny v učňovském školství připravované ministrem školství Marcelem Chládkem (ČSSD) jsou chaotické a v důsledku nedávají valný smysl, stejně jako další centralizace školství a univerzální přijímací zkoušky. Centrální zkoušky jsou zbytečný stres a vyhozené peníze, říká v rozhovoru pro on-line deník TÝDEN.CZ končící pražská radní pro školství Ludmila Štvánová (TOP 09).


Z rozhovoru  Davida Jareše s Ludmily Štvánovou v TÝDEN.cz vybíráme:

Není tento Chládkův nápad nadbíháním průmyslu a dodání poslušné pracovní síly, místo aby usiloval o co nejšíře připravené a samostatné mladé lidi, kteří se budou schopni o sebe postarat sami?

No víte, ono je to trošku složitější. Podle mého pan ministr příliš podléhá lobby některých regionů, v nichž je tristní nezaměstnanost a zároveň se potýkají s fatálními pozůstatky minulosti. Dnes není důležité, kolik vyrobíme oceli na hlavu nebo vytěžíme uhlí. Jsme země s malým nerostným bohatstvím, je tedy nutno se s tím nějak naučit žít. Cestou je nikoli dovážet drahé suroviny a u nás z nich pomalu stejně draze vyrábět obrovské stroje (i když pozor, to opravdu umíme skvěle!), ale cílem by mělo být maximum vložené práce, to by měla být ona přidaná hodnota. Nabídka vzdělání by měla respektovat potřeby a charakter regionu. Logická je rybářská škola v jižních Čechách nebo zelinářská v Polabí, ale střední zemědělská nemá smysl v Praze, která velkými plochami polností právě neoplývá. Stát musí mít alespoň střednědobou představu o vývoji pracovního trhu, když na zelené louce umožní postavit obrovskou fabriku, nemůže chtít po školství, aby dodalo okamžitě dostatek pracovní síly.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.