Týden programování v celé Evropě - zajímavé akce pro začátečníky i zkušené programátory

pondělí 13. října 2014 ·

Od 11. října 2014 bude probíhat Evropský týden programování - můžete navštívit více než 1 500 akcích v celé EU včetně ČR. Do centra pozornosti se programování dostává poté, co ČR a dalších šest evropských zemích zařadilo povinné programování do učebních osnov. Je to nanejvýš aktuální, protože se objevily zprávy, podle nichž by Evropě brzy mohl chybět milion pracovníků na pozice, které vyžadují digitální dovednosti.

Na podporu studia a výuky programování bude také 14. října otevřena nová významná platforma pro programování, kteroupovede příslušné odvětví. Tato platforma pomůže realizovat vizi Velké koalice pro digitální pracovní místa.

Existuje rovněž nový soubor nástrojů pro děti, dospělé, rodiče, učitele a podniky s informacemi o tom, jak se zapojit!

Jaké typy akcí se budou konat?

Akcí se mohou zúčastnit všichni: od začátečníků po zkušené programátory, od uchazečů o práci, kteří se chtějí naučit něčemu novému, až po nadšence do robotiky či fanynky IT.

Poprvé se budou programování učit školní děti a společnosti nabídnou pro zájemce lekce zdarma.

Programování je pro dívky i chlapce, ve škole i mimo ni. Musíme odstranit tabu spojená s informatikou a IT – zejména pokud jde o zapojení rodičů a učitelů.

Akce probíhající v České republice

  • PyLadies jsou (mezinárodní) aktivita, která se snaží přiblížit IT ženám a ženy k IT.
  • Týden programování s Bobříkem. Soutěž Bobřík informatiky si v rámci týdne může vyzkoušet každý.
  • Code Week Cz. Chceme propojit lidi, skupiny a organizace, všechny, kdo jsou ochotni a schopni pomoci ostatním, prožít radost z programování.
  • Coding4security@CA Technologies. Skupina mladých lidíse může připojit k CA Technologies a týdenpracovat na projektu "Data Masking". 
  • Webinář: Programování jako způsob rozvíjení logiky a kreativity organizovaný DZS.
  • Code Retreat, je jednodenní intenzivní cvičení zaměřené na základy vývoje softwaru. Procvičováním základních principů modulárního a objektově-orientovaného návrhu mohou účastníci zlepšit své schopnosti psát kód, který minimalizuje náročnost implementace dalších změn. 

Proč by se měly děti (a nejen ony) učit programovat?

Znalost programování nám pomůže pochopit náš veskrze propojený svět a uvědomit si, co se děje za monitory.

Které země mají programování v učebních osnovách?

Některé členské státy již začaly programování zavádět do svých učebních osnov:

Povinné: Bulharsko, Česká republika, Kypr, Polsko, Portugalsko, Řecko a Spojené království.

Volitelné: Dánsko, Estonsko, Irsko, Itálie a Litva.

Evropský týden programování podporují i velké společnosti působící v oblasti technologií a IT, jako jsou Facebook, Microsoft, Rovio, SAP, Oracle a Liberty Global, a rovněž Evropská síť škol či Velká koalice pro digitální pracovní místa.

Užitečné odkazy:

Videa:

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.