Největší chemická soutěž odstartovala

pátek 17. října 2014 ·

Celostátní soutěž Hledáme nejlepšího mladého chemika ČR, která je určena žákům devátých tříd základních škol, je v plném proudu. Stále populárnější klání mladých chemiků se koná pod záštitou Svazu chemického průmyslu ČR a za podpory řady významných firem chemického průmyslu.


Soutěž probíhá v deseti pořadatelských centrech po celé republice. Role pořadatelů se ujaly SPŠCH Pardubice, MSŠCH Praha, SOŠTZ Lovosice, SPŠ Hranice na Moravě, SŠLCH Olomouc, SPŠCH Brno, SPŠCHG Ostrava a ISŠ-COP Valašské Meziříčí. „V letošním roce se pořadatelská základna rozrostla o SPŠKS Karlovy Vary a SPŠ Otrokovice, čímž Mladý chemik pokryl poslední bílá místa na mapě republiky: kraj Karlovarský a Plzeňský a okres Uherské Hradiště. Soutěž je tedy skutečně celostátní,“ vysvětluje Gabriela Čebišová z agentury Czech marketing, která klání organizuje.

První kolo se uskuteční přímo na základních školách. Učitelé žáky sami otestují a z každé školy vyberou tři nejlepší. Ti postoupí do kola druhého, které proběhne již v prostorách pořádající průmyslovky. „Druhé kolo opět prověří teoretické znalosti a nejlepší soutěžící se probojují do regionálního finále. To už sestává z vypracování praktické úlohy v laboratoři,“ přibližuje Iva Chalupová z MSŠCH Praha, autorka testových a laboratorních zadání.

Celostátní finále přivítá 40 nejúspěšnějších účastníků soutěže z celé republiky. Z každého regionu postoupí 3 nejlepší žáci, SPŠ Otrokovice vyšle pro menší oblast působnosti pouze vítěze. Čtyřicítka finalistů bude doplněna dalšími žáky dle účasti v 2. kole. Soutěžící nejprve absolvují test teoretických znalostí a poté vypracují zadání laboratorní úlohy. Vrcholné klání mladých chemiků se uskuteční 11. června 2015 v prostorách Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice. „Celostátní finále se stává již tradiční a vysoce prestižní událostí, kterou naše fakulta každoročně hostí. Jako pořadatelé se snažíme soutěžícím poskytnout maximální servis a plnohodnotný zážitek budoucího vysokoškoláka: špičkově vybavené laboratoře, tým vynikajících odborníků, inspirativní prostředí a kvalitní zázemí. Jsme totiž přesvědčeni, že za pár let se s mnohými z finalistů potkáme jako se studenty naší fakulty,“ konstatuje Petr Kalenda, proděkan pro pedagogiku FChT Univerzity Pardubice.

Na všechny účastníky celostátního finále čekají hodnotné ceny, na ty nejlepší pak iPad, dotykový mobilní telefon, LED TV, digitální fotoaparát nebo elektronická čtečka. Nebude chybět ani příslib stipendia v případě pozdějšího studia na FChT Univerzity Pardubice „Mladý chemik je nejen mladý, ale také velmi štědrý, což jej činí výjimečným mezi obdobnými soutěžemi. Za to je třeba poděkovat všem jeho partnerům, bez jejichž podpory by se musel značně uskromnit,“ podotýká Gabriela Čebišová.

Soutěž Hledáme nejlepšího mladého chemika ČR se těší stále rostoucí popularitě. V loňském roce se klání zúčastnilo 8 000 žáků, v letošním roce pořadatelé očekávají účast ještě vyšší. „Ta čísla jsou fascinující a mimo jiné dokládají, že chemie má nastupující generaci co nabídnout. Kromě zábavy, poučení a soutěžního napětí je to především inspirace pro další životní směřování, ať už studijní nebo profesní. Chemický průmysl totiž kvalifikovaným odborníkům garantuje jistotu zajímavého, perspektivního a lukrativního zaměstnání,“ uzavírá Ladislav Novák, ředitel Svazu chemického průmyslu ČR, který je generálním partnerem celostátního finále.

Více informací na www.mladychemikcr.cz

Poděkování partnerům

Pořadatel celostátního finále:

Fakulta chemicko-technologická Univerzity Pardubice

Generální partner:

Svaz chemického průmyslu ČR

Marketingový partner:

Czech marketing, s.r.o.

Mediální partneři:

5+2 dny, Deník, Český rozhlas Pardubice, Radio Blaník, Radio Haná, Televize Přerov s.r.o., Chrudimka.cz, Life4us.cz

Pořadatelé regionálních kol:

Střední průmyslová škola chemická v Pardubicích, Masarykova střední škola chemická Praha, Střední odborná škola technická a zahradnická Lovosice, Střední průmyslová škola v Hranicích, Střední škola logistiky a chemie Olomouc, Střední průmyslová škola chemická Brno, Střední průmyslová škola chemická akademika Heyrovského a Gymnázium Ostrava, Integrovaná střední škola - Centrum odborné přípravy Valašské Meziříčí, Střední průmyslová škola keramická a sklářská Karlovy Vary a Střední průmyslová škola Otrokovice 


Partneři regionálních kol:

Fakulta chemicko-technologická Univerzity Pardubice, Pardubický kraj, Synthesia, a.s., Lučební závody Draslovka a.s. Kolín, PRECHEZA a.s., Lovochemie, a.s., PREOL, a.s., Spolchemie, a.s., Unipetrol, a.s.,Teva Czech Industries s.r.o., Glanzstoff – Bohemia s.r.o., Flexfill s.r.o., Gumotex, a.s., Zentiva Praha, BorsodChem MCHZ, s.r.o., DEZA, a.s., Fatra, a. s., CS CABOT, spol. s r. o., Momentive Specialty Chemicals, a.s., Sokolovská uhelná, a.s., Continental Barum, s. r. o. Otrokovice, Ústecký kraj, Zlínský kraj, BAYER s.r.o., Odborový svaz ECHO, Cerea, a.s., EXPLOSIA, a.s., Komerční banka, Alfredo catering, Radka spol. s.r.o. Pardubice, LONZA BIOTEC s.r.o., Vodní zdroje Chrudim, spol. s r.o., VWR, s. r.o., CHEMAGAZÍN, s.r.o., Lach-Ner s r.o., AGROFERT, a.s., MERKAT,spol.s r.o., Výzkumný ústav organických syntéz a.s., ZZN Polabí, a.s., ZO OS Echo Synthesia, KAVALIERGLASS, a.s., Východočeské divadlo Pardubice, Statutární město Pardubice

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.