Lukáš Špírek: Využití Evernote v učitelské praxi

čtvrtek 2. října 2014 ·

Popis jednoho z prvních multiplatformních cloudových nástrojů na tvorbu poznámek, ukládání výstřižků a záznam zvuku včetně tipů na využití ve výuce.

Mrakodrapy materiálů na pracovním stole v kabinetu, půltunové štosy příprav na hodinu a věčně průvanem rozfoukané papíry pro podporu vyučování mohou být minulostí. I kantoři mají nárok těžit to nejlepší zlato digitálního světa a ulehčit tak život sobě i ostatním. Proč tomu tak dosud většinou není? Učitelé mnohdy nevědí, jaké jsou možnosti nebo je neumí využít. Dnešní článek se pokusí odstranit uvedené bariéry. Nastíní jednu z funkčních možností a popíše, jakým způsobem ji efektivně využít.

Co je Evernote?

Evernote je cloudová služba určená pro psaní poznámek, jejich třídění, archivaci a vyhledávání. Poznámkou může být text, webová stránka nebo její výňatek, fotografie, zvukový záznam nebo ručně psaný text. Poznámky mohou obsahovat připojené soubory a také mohou být tříděny do složek, štítkovány, komentovány, upravovány, vyhledávány a exportovány.
Evernote podporuje řadu operačních systémů pro počítače: Windows Desktop, Windows 8 (Touch), Mac OS X a mobilní zařízení: Android, iPhone, iPad, iPod Touch, Windows Phone, Blackberry a WebOS (viz The Evernote family of products). Nabízí také on-line synchronizaci a zálohování. K tomu všemu stačí pouze jeden založený účet.

Využití funkcí a tipy

Editor

Pro vytvoření nebo upravení poznámky slouží jednoduchý a efektivní textový editor, který podporuje klávesové zkratky. Základní i pokročilé možnosti formátování textu jsou samozřejmostí. Navíc je možné jedním klinutím přiložit soubor, nahrát zvukovou poznámku, nastavit si připomínku a mnohem více. Oproti jiným textovým editorů navíc nabízí možnost tvorby tzv. checkboxů (zaškrtávacích okének), o kterých ještě bude zmínka.

Ukládání webového obsahu

Mnoho uživatelů, konzumentů informací a pravidelných prokrastinátorů občas narazí na tvrdou realitu. Zajímavý článek staršího data, který si chtěli znovu přečíst nebo ho s někým sdílet, je v dané chvíli nahrazen hláškou: Error 404 - stránka nenalezena. To je určitě nepříjemné.
Pomocí nástroje Evernote Web Clipper je možné jakýkoliv článek, odstavec, text, citát nebo fotografii (cokoliv, co je možné vidět na monitoru) jednou provždy uložit a roztřídit mezi své poznámky, následně také sdílet s ostatními [1]. Stačí mít rozšíření pro používaný internetový prohlížeč: Chrome, Safari, Opera, Firefox, Internet Explorer (prostřednictvím nainstalované aplikace Evernote ve Windows).

Fotografie

Pomocí fotoaparátu v telefonu je možné digitalizovat ručně popsanou tabuli, poznámky v sešitu nebo cokoliv, co máte na očích. V případě použití tiskacího písma funguje optické rozpoznávání znaků (OCR) [2]. Do vytvořených fotografií lze umístit popisky pomocí aplikace Skitch. Názornou ukázku použití lze zhlédnout na Youtube.

Zvuková poznámka

Použitím zvukové poznámky lze zaznamenat myšlenky nebo nápady (např. ohledně tématu hodiny) tak, jak plynou, a následně si je v bodech sepsat [1]. Nebo také nahrát důležité informace, případně celou lekci a sdílet ji s chybějícími žáky.



Celý článek na spomocnik.rvp.cz

2 komentářů:

Unknown řekl(a)...
2. října 2014 v 8:42  

Dobrý den, osobně doproučuji aplikaci Planboard, kterou již léta úspěšně využívám. https://www.planboardapp.com/

Unknown řekl(a)...
2. října 2014 v 10:09  

Dobrý den,

pokud budete chtít více informací o Evernote, určitě se podívejte na český projekt LifeNotes.cz (http://lifenotes.cz), který se na něj zaměřuje a já určitě rád pomůžu s nastavením a praktickým využitím.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.