bEDUin: Jak bude vypadat Národní rada pro vzdělávání?

pondělí 27. října 2014 ·

Podívejte se, co přináší aktuální týdenní přehled bEDUin.


Co přinesl týden 20. – 26. 10. 2014

Témata týdne: Prezident Miloš Zeman opět prokázal, že není schopen státnického nadhledu, když nepozval na oslavy 28. října dva rektory českých univerzit (LN). Podle výzkumu PedF UK jsou děti nastupující do školy lépe připraveny na matematiku a počty odkladů výrazně převyšují stav v ostatních evropských zemích (Česká škola). EDUin vydal překlad návrhu 10 kroků, které by prospěly (nejen) finskému školství. Šimon Pánek, ředitel Člověka v tísni, si vyzkoušel roli učitele v rámci projektu Chci učit! (Deník.cz). LN vydaly text polemizující nad schopností generace Z (současných mladých) čelit realitě světa, čehož součástí je údajně i užívání technologií při učení. ČT spustila vysílání seriálu 8. A (Romea), dokumentu z reálného prostředí romských školáků – teenagerů. O životě romských vysokoškoláků píše iDNES.cz. Komplexní pohled na potřeby rozvoje vzdělávání poskytuje v rozhovoru Janek Wagner, dlouholetý „monitor“ v této „lokalitě“ (Start-up.cz). Takhle nějak bude vypadat škola za dalších deset let očima dnešních žáků.

Výrok týdne:
„Je to přípravný orgán k budoucí národní radě. Musíme si vyjasnit, jak bude její funkce vypadat.“
Ministr školství Marcel Chládek pro ČTK poté, kdy se veřejnost postavila proti jmenování Václava Klause staršího předsedou Národní rady pro vzdělávání. Existují důkazy (rozhovor pro Deník.cz, jmenovací dekrety předané některým členům rady), které usvědčují ministra školství ze lži. Chládek nakonec své rozhodnutí zcela zvrátil (během dvou dnů).

Novinky (výběr ze zajímavých událostí)
Inspirace z (a do) praxe
Akce tohoto a příštího týdne (výběr z EDUkalendáře)
  • EduFórum – 18. setkání v Praze. 29. 10. od 19:00, HUB, Drtinova 10, Praha.
  • Montessori nástrojem moderního vzdělávání. Přednáška Elizabeth Coe, odbornice s 40 lety praxe. 30. 10. od 18:00, PedF UK, M. D. Rettigové 4, Praha.
  • Prof. George Psacharopoulos: „Sixty years of returns to education: Where do we stand? 4. 11., 10:00 – 11:00, CERGE-EI, Politických vězňů 7, Praha.
  • Konference ZAČÍT VČAS ZNAMENÁ ZAČÍT DOBŘE! 6. 11., 8:00 – 17:00, Kavárna U6, Ostrava-Vítkovice
Průvodce světem vzdělávání bEDUin vám přináší pravidelné týdenní přehledy nejzajímavějších událostí z oblasti vzdělávání. Přináší rychlý přehled s krátkým komentářem, který vás udrží v obraze. V případě, že jej chcete získávat každé pondělí do své e-mailové schránky, stačí vyplnit e-mailovou adresu v pravém sloupci webu EDUin.cz.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.