Přečtěte si: První postřehy z české školy očima amerických školaček

pondělí 15. září 2014 ·

Věděla jsem, že první týden ve škole bude náročný. A skutečně byl. Náročný pro všechny. Zážitků a srovnávacích postřehů i nových zkušeností je spousta a každý den jich přibývá. Mé dcery se celý týden za pochodu učily všemu, co neznaly - a nemám na mysli jen vědomosti. Obrovským překvapením byl třeba rozvrh hodin a zjištění, že každý den bude mít jiný počet vyučovacích hodin. Děti v USA mají na základních školách stejný počet hodin každý den, bez ohledu na to, zda jsou v první či v osmé třídě. Školní autobusy každé ráno ve stejnou hodinu vyzvedávají žáky z jejich domů a odpoledne je každý den ve stejnou hodinu domů přivezou.

Z článku Jany Bradley v BritskéListy.cz vybíráme:

V jejich americké škole učitelé kabinety neměli, pracovali celý den ve třídě. Moje starší dcera, v sedmé třídě, kromě přestávek zažije tento školní rok také volné hodiny a moc se na ně těší. Podepsala jsem malý papírek, že dovoluji mé dceři, aby o volné hodině opustila budovu školy (kdyby chtěla jít s kamarádkami třeba na zmrzlinu). Volné hodiny na základní škole a možnost svobodně opustit školu uprostřed školního dne by bylo v USA zcela nepředstavitelné.

Mé děti během prvního týdne školy zakusily pocit nezávislosti, vlastní zodpovědnosti a svobody. Nikdo je nemonitoruje nonstop a bez přestávky. Pochopily, že ve škole se očekává disciplína a přesnost (pozdní příjezdy do školy byly v jejich škole v USA tolerovány, tady se chronická nedochvilnost trestá).

1 komentářů:

Jirka řekl(a)...
17. září 2014 v 20:59  

Děkuji za pohled z jiného úhlu. Zajímavé čtení k zamyšlení.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.