Přečtěte si: Jednotný registr učitelů

pondělí 15. září 2014 ·

Ministr školství předkládá novelu školského zákona, která zavádí Jednotný registr učitelů.


Z komentáře Václava Klause ml. v Novinky.cz vybíráme:

Peníze z daní mají končit ve školách, nikoli u firmy vytvářející informační systémy. Ve školách se má učit a kontrolovat proces výuky, nikoli úředničit a mordovat se s daty.

Abych to lépe vysvětlil, jsou třeba dvě důležité věci, kde jde o peníze a o princip: Dotace na žáka (tak jsou školy financovány) a povinná školní docházka.

My v ČR sbíráme miliony dat o školách a posíláme je tam a zpět, ale co myslíte – když někdo nepošle v šesti letech dítě do školy, jak se na to přijde? Jedině na udání nebo náhodou. Třeba sociálka zasahuje v rodině a ukáže se, že capart nebyl u zápisu. Neboli u jedné ze základních hodnot systému (každé dítě musí chodit do školy) – se s daty nepracuje.

Podobně jsem odeslal za svůj ředitelský život jistě několik Terabytů dat o všem možném, ale spočítal někdo (inspekce) někdy za těch 20 let, zda skutečně mám ve škole ten hlášený počet dětí? Jistěže ne. To jsou přitom dohromady desítky milionů (a v celém školství miliard). Na základních a středních školách asi čísla vesměs sedí, ale ve VŠ systému je známý fakt, že na jednoho mladého člověka berou dotaci často 2-3-4 vysoké školy najednou.

3 komentářů:

MM řekl(a)...
15. září 2014 v 11:45  

Zkuste ale zadat dítě se slovenským rodným číslem (od českého k nerozeznání). Přestože "Velký bratr" ve školském rejstříku ví, že dítě má slovenské občanství, spustí výhružnou mailovou smršť, která školu osočuje z neoprávněného vykazování žáka. Na rozdíl od cizinců s přiděleným českým rodným číslem, které ministerský skřet schroustá bez problémů (zato u cizinců bez rodného čísla je nutné písemně zdůvodňovat, proč rodné číslo nebylo zadáno).

Kafko, Kafko, kdybys jen tušil...

Eva Adamová řekl(a)...
15. září 2014 v 17:11  

"Nově nějaká mazaná firma vytvoří portál na sběr dat o všech učitelích přímo na MŠMT."

Hlavní problém celého registru je v tom, že ministr nepochopil, že vůbec není potřeba shromažďovat údaje o kvalifikovaných učitelích na školách. Aby to k něčemu bylo, bude potřeba shromažďovat údaje o kvalifikovaných učitelích na pracovních úřadech a ze škol tahat pouze informace o místech volných či obsazených nekvalifikovanými učiteli mimo výjimku.

Unknown řekl(a)...
16. září 2014 v 14:45  

Ministr zdravotnictví chce zavádět jednotný registr doktorů. Jak se objeví problém, řeší se to jednotným registrem. Těším se na okamžik, až nějaký potentát uklouzne na mokré školní chodbě a skorodoktor přijde s jednotným registrem uklízeček. Jde to správným směrem. Ale co se bude zavádět, až se paměť v noťasu začne počítat v exabytech? To teprve bude náš skorodoktor v rauši!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.