Přečtěte si: Chládkův úřad zamrzl v čase, vrátil se od počítačů k papírům

pondělí 15. září 2014 ·

Kvůli zpackané zakázce musí úředníci na ministerstvu školství již tři roky zpracovávat agendu ručně. Pomáhal jim sice specializovaný program, policejní vyšetřování ale zastavilo jeho používání.


Z článku Marka Pokorného v Insider/Aktuálně.cz vybíráme:

V odposleších Krause policie narazila na to, jak se s ním domlouvá majitel firmy eProjekty Josef Hájek na zmanipulování zmíněné soutěže na ministerstvu školství tak, aby ji vyhrál právě on. A do telefonu říkal, že dokáže v krajním případě i zařídit výměnu doručené nabídky, pokud by nebyla nejnižší.

Policie následně zatkla a obvinila nejen Hájka a Krause, ale i ministerskou úřednici Světlanu Trojanovou, která byla blízkou přítelkyní Hájka a měla přípravu zakázky na starosti.

Kraus s Trojanovou nakonec skončili u soudu s obviněním ze zneužití pravomoci úřední osoby a sjednání výhody při zadání zakázky. Hájek se přitom procesu nedožil; v roce 2012 zemřel.(...)

Je evidentní, že to byl produkt, který se osvědčil a byl dál poptáván," okomentoval soudce předmětný software.

"Všichni chtěli, aby pokračoval. Kromě ministra Dobeše, který nechtěl podepsat nic, a proto se to stále vracelo," dodal Vávra, který poukázal i na alibismus nadřízených Trojanové – od vedoucích oddělení až po náměstka - před soudem. "Bylo až dojemné sledovat ty, kteří pobírají vysoké prostředky, ale snaží se přesvědčit soud, že oni za nic neodpovídali," podotkl.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.