bEDUin: Jednotné přijímačky a konec učitelů bez formální kvalifikace

pondělí 1. září 2014 ·

Podívejte se, co přináší aktuální týdenní přehled bEDUin.

Co přinesly prázdniny:

Témata prázdnin: Prázdninový článek Lidových novin pojednává o motivaci rodičů vytvářet pro své děti vlastní školy. Student gymnázia Na Zatlance o vývoji svého pohledu na český jazyk. Komentář Tomáše Feřteka k novelizaci zákona o pedagogických pracovnících, který stále hrozí tím, že školy přijdou o řadu dobrých učitelů. Kritický komentář redaktorky Respektu Hany Čápové o záměru MŠMT zavést jednotné přijímačky na SŠ. Stanislav Štech rozporuje tvrzení Ondřeje Šteffla a Jana Libicha, že neoblíbenost školy mezi českými žáky, na kterou ukazují mezinárodní průzkumy, vysvětluje špatné vzdělávací výsledky. O absurditě podpory Grand Prix v Brně z rozpočtu MŠMT pojednává komentář Boba Kartouse pro HN.

Výrok prázdnin:
„Mně se ta současná vzdělávací politika nezdá. Je prokazatelné, že absolventi gymnázií neplní úřady práce. Jednak dál studují a i po studiích na VŠ se o sebe umějí celkem dobře postarat. Jsou všestrannější a tím využitelnější. (…) Rozumnější se mi zdá snížení počtu středních odborných škol, jejichž absolventi se na trhu práce uplatňují hůře.“ Šárka Šandová, mluvčí skupiny zakládající královéhradeckým krajem zrušené gymnázium v Hořicích, komentuje způsob uvažování o smysluplnosti současné vzdělávací politiky.

Novinky (výběr ze zajímavých událostí)
Inspirace z (a do) praxe
  • Semestr Mimo školu. Praktické workshopy, učení v reálném světě, vše, čeho se vám na vysoké nedostalo.
  • Efektivní vyučování v inkluzívní třídě. Semináře pro pedagogy a jejich asistenty pořádá sdružení Rytmus.
  • Zjistěte, CO UMÍ vaše dítě. EDUin spustil nástroj Co umím, který je určený rodičům i učitelům. Umožňuje zaznamenávat úspěchy dětí a mapovat rozvoj jejich kompetencí v různých oblastech.
  • Výukové materiály pro moderní historii. Americká Nadace Šoa (USC Shoah Foundation) nabízí dokumentární filmy, záznamy výpovědi pamětníků, které se vztahují k moderní historii (v českém i anglickém jazyce).
  • Veriod jako platforma pro auditované digitální odznaky. Digitální odznaky fungují jako certifikace nejen neformálního vzdělávání. Může pomoci např. při hledání zaměstnání. Více na Veriod.cz.
  • World/Folk jam Session Prague aneb hudební vzdělávání jinak. Podívejte se na facebook zajímavé komunity.
Akce tohoto a příštího týdne (výběr z EDUkalendáře)
  • 6.9. Festival Kefír. (Rodinný festival: divadlo, hudba, tanec i vzdělávací stánek EDUin)
EDUin startuje EDUpoint Praha! Místo, kde je vzdělávání doma. Pevnostní 651/8, 162 00 Praha-Praha 6, Česká republika. Kontakt: Tamara.kovacova@eduin.cz. Z programu:
  • EDUhub – neformální pracovní setkávání v novém společenském centru EDUpoint Praha, otevřeno pro každého. Úterý, 02. 09. 2014, 13:00 – 18:00
  • EDUporadna – přijďte s jakýmkoliv problémem, týkajícím se vzdělávání. Poradí experti z EDUin nebo někdo z desítek dalších. Úterý, 02. 09. 2014, 16:00 – 18:00.


Průvodce světem vzdělávání bEDUin vám přináší pravidelné týdenní přehledy nejzajímavějších událostí z oblasti vzdělávání. Přináší rychlý přehled s krátkým komentářem, který vás udrží v obraze. V případě, že jej chcete získávat každé pondělí do své e-mailové schránky, stačí vyplnit e-mailovou adresu v pravém sloupci webu EDUin.cz.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.