Přečtěte si: Starat se o své vzdělání sám?

pondělí 18. srpna 2014 ·

Spousta rodičů to u svého dítěte dělá. Platí mu doučování, posílá ho na drahé jazykové kurzy, učí se s ním doma...


Z komentáře Václava Klause ml. v Novinky.cz vybíráme:

Abychom to přesněji porovnali a očistili o inflaci a podobně, vezměme, že průměrný věk je zhruba 75 let. Tedy za život zaplatíme na daních pro „své“ vzdělání 1 027 500 korun (75krát 13 700). Někdo zaplatí i více. Třeba ten, kdo kouří, pije pivo či legální destiláty a jezdí autem více než průměr (spotřební daně), kdo nakupuje a nespoří (DPH), kdo hodně vydělává (daň z příjmu), či dokonce provozuje nějakou firmu. Ale v průměru přes milión.

Do školy chodíme od 6 do 18 (teď už spíše do devatenácti – délka „studování“ není vůbec irelevantní!!) – řekněme tedy 13 let. A máme tedy přes 79 000 na rok studia. O efektivitě státní správy svědčí, že základní a střední školy reálně dostávají na jednoho žáka tak s bídou 40 000 ročně.

Ale chci spíš položit otázku, kdybyste dostali na ruku těch 79 000 (při dvou dětech 158 000) korun čistého na rok pro vzdělání svého dítěte? Připadá vám to hodně, nebo málo? Dokázali byste zařídit (zaplatit) dětem lepší vzdělání? Třeba již pro sedmičlennou skupinu dětí – můžeme zaplatit učiteli přes 40 000 měsíčně, a ještě zbyde na pěkné pomůcky a učebnice.

Poznámka redakce: Autor opominul, že z rozpočtovaných 137 miliard Kč ročně MŠMT hradí i VŠ a MŠ, které ale nenavštěvují celé populační ročníky. Zcela pak opomíjí náklady zřizovatelů škol, tedy obcí a krajů, které jsou financovány rovněž z vybraných daní.

1 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
19. srpna 2014 v 8:22  

Pěkná úvaha, ale napadá mne: On se nám dal Kalus ml. k anarchistům?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.