Přečtěte si: Instalace ombudsmana školství nepomůže

pátek 29. srpna 2014 ·

Ministr Marcel Chládek oznámil, že i české školství bude mít svého vlastního ombudsmana. Podle informací z médií by měl řešit problémy všech aktérů školského vzdělávání, žáků, rodičů i učitelů. Bude jím Eduard Zeman a bude to dělat na poloviční úvazek. Samotný nápad není špatný.


Z článku Boba Kartouse v Lidové noviny/EDUin.cz vybíráme:

České školství nepotřebuje ombudsmana. Potřebuje dosáhnout toho, aby jednotliví aktéři vzdělávání chápali lépe svoji roli a aby, pokud dojde ke konfliktu, měli možnost ho vyřešit ku prospěchu dětí. Pokud je skutečně úmyslem Marcela Chládka posunout v tomto směru české školství dál, měl by vzít jako fakt, že instalace ombudsmana k ničemu podstatnému nepovede. Je to ale pochopitelně mnohem jednodušší než se zasadit, aby vztahy ve školách bylo možné řešit v reálném čase a v reálném prostředí za přítomnosti někoho, kdo umí a chce pomoci. Pokud to nejsou schopni dělat učitelé a školní psychologové, může to být někdo třetí. Nutně to ale musí být někdo, kdo je dostatečně zasvěcen a přítomen. Ani při nejlepším mínění o Eduardu Zemanovi si nedokážu představit, že by byl schopen takovou roli na tisících českých škol zvládat. Leda by měli na MŠMT dobře utajené zásoby kryptonitu…

2 komentářů:

Unknown řekl(a)...
30. srpna 2014 v 7:44  

Já myslím, že je úplně jedno, jak se to bude jmenovat. Zda ombudsman nebo oddělení pro styk s veřejností :-). Posílit jakýkoli institut, který se zabývá komunikací s veřejností je v rámci MŠMT dobrým tahem. Z vlastní zkušenosti si pamatuji na ty desítky podnětů , stížností a připomínek, které hrstka úředníků musela i ve volném čase řešit. Mnohdy to byly i pěkné blbiny.

Nicka Pytlik řekl(a)...
30. srpna 2014 v 22:00  

Sto roků na ministerstvu byl, mlčel jsem,
zatímco ostatní chudli.
Za sto let bezpečně poznal jsem,
kdo koho tahá na nudli.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.