Video: Nový přístup k výuce matematiky - Hejného metoda se zkouší i na Biskupském gymnáziu ve Žďáře

neděle 22. června 2014 ·

Biskupské gymnázium ve Žďáře je jedno z deseti míst v republice, kde se pilotuje nová učebnice matematiky. Je založena na principu Hejného metody, která pomáhá žákům, aby objevovali matematiku s radostí sami.


2 komentářů:

krtek řekl(a)...
22. června 2014 v 22:26  

Experimentování a objevování u zlomků je fajn. Model čokoláda, dort, hůl jsou známé nám, matematikům, už dávno. Při 24 studentech se dá diskutovat, ale při třiceti už to jde hůř. Jsem zvědavý, k čemu dojde tento způsob na střední škole.
Problém číslo 1: Co na vyšším stupni se studenty, kteří se nenaučili diskutovat na nižším stupni
Problém číslo 2 (související s problémem číslo 1): Co se studenty, kteří mají už vytvořenou nechuť k matematice postavené na objevování?
---
Kdysi se stejně tak pokoušel fyziku přetvořit Milan Rojko. Vyšla řada učebnic pro experimentální fyziku, jeho metoda byla zajímavá, ale narážela na to, že je část žáků, kteří potřebují "Ariadnino klubko" daných postupů, protože experimentovat nechtějí - nejde o odpor k fyzice jako takové, ale nemají se o co opřít - zkušenosti, předchozí znalosti, atd.

Unknown řekl(a)...
23. června 2014 v 22:37  

a co se tak místo blbnutí pokusit zase učit?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.