Přečtěte si: Výuka v tandemu má přínos pro děti i učitele

středa 18. června 2014 ·

V pražské městské čtvrti Kunratice najdeme jen jednu základní školu. Každá třída, zejména na prvním stupni, tu proto posledních pár let čítá tři desítky dětí. Škole se ale povedlo najít řešení, aby se kantor stíhal při tak velkém počtu věnovat každému žákovi zvlášť. Třetinu vyučovacích hodin v prvních a druhých ročních tu už druhým rokem neučí jen jeden učitel, nýbrž dva.


Z článku Barbory Říhové v Lidové noviny/EDUin.cz vybíráme:

Když se ptám, jestli se párová výuka líbí všem, zjišťuji, že některým se zamlouvala hned, jiní k tomu dospěli až postupem času. A pak je tu i pár odpůrců. Co jim vadí? „Jsou přesvědčeni, že když je státní školství bezplatné, neměli by druhého učitele platit. Argumentují také tím, že když oni chodili do školy, bylo jich ve třídě pětatřicet i více,“ tlumočí výtku ředitel.

To samé prý vadí i některým učitelům: že rodiče podporují finančně něco, co by měl správně platit stát. Neplatí. A bohužel nenabízí ani žádné dotace či granty, z nichž by se peníze daly využít na párovou výuku. „Ministerstvo školství by si mělo uvědomit, že párová výuka má dalekosáhlé dopady. Nejde jen o to, že se učitelé zvládnou věnovat všem dětem ve třídě. Společně se také připravují na vyučování, navzájem se doplňují, dávají si zpětnou vazbu,“ vyjmenovává ředitel přínosy.

4 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
18. června 2014 v 12:13  

Třetinu vyučovacích hodin v prvních a druhých ročních tu už druhým rokem neučí jen jeden učitel, nýbrž dva.

Jo takhle!!!
Tedy třetina hodin půlených... to by mne tedy nenapadlo.
A nebyly by lepší tandemy učitel-žák?

Eva Adamová řekl(a)...
18. června 2014 v 15:08  

A jak je ten tandemista skvěle zaplacený o tom už se zde nepíše, že jo. Nu podobně jako asistent pedagoga.

Unknown řekl(a)...
19. června 2014 v 4:51  

klauni,o co se zase pokoušíte?ta hle metoda se používá při intenzivní výuce jazyků u dospělých,kdy je potřeba zvládnout určitý objem látky za pár měsíců, a jedná se o skupinu 5-6 žáků a dvou vyučujících,z toho je jeden rodilý....

MM řekl(a)...
19. června 2014 v 10:24  

Jestli druhého učitele platí rodiče (byť je to právně "propasírované" přes nějakou nadaci či sdružení), brzy jim na to vletí ČŠI a rozseká je podobně, jako seká ony školy v Praze 6, kde si rodiče platili nadstandardní výuku jazyků.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.