Minimální délka smlouvy pro učitele bude 12 měsíců

pondělí 30. června 2014 ·

Problém řetězení pracovních smluv učitelů, kdy pedagogové opakovaně dostávají smlouvy na dobu určitou, ve kterých nejsou započteny dva měsíce prázdnin. Na toto téma dnes jednal ministr školství Marcel Chládek s šéfem školských odborů Františkem Dobšíkem.


Podle ministra Chládka je takové jednání nepřípustné. "Kromě jiného se to negativně odráží i na kvalitě vzdělávání. Učitel má dva měsíce prázdnin nejen na dovolenou, ale také sebevzdělávání a na přípravu na další školní rok. Nemůže místo toho vybalovat zboží v obchodním řetězci," říká M. Chládek. Ředitelé navíc podle ministra dostávají finanční prostředky na platy učitelů i na období prázdnin. Současná školská legislativa je nedostatečná a umožňuje ředitelům v tomto směru obcházet zákon.

Ministr Chládek o problému informoval ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou-Tominovou a premiéra Bohuslava Sobotku. MŠMT přichází s návrhem, aby pracovní smlouva na dobu určitou pro učitele byla s minimální délkou 12 kalendářních měsíců. Legislativně bude tato změna ukotvena buď v zákoníku práce, nebo v zákoně o pedagogických pracovnících. Účinnost tohoto návrhu by měla být od 1. 7. 2015.

Podle předsedy Českomoravského odborového svazu školství Františka Dobšíka dává MŠMT jasný signál, že učitel není jen sezónní zaměstnanec a zákonná úprava zároveň pomůže získat pro učitele větší právní jistotu.

1 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
3. července 2014 v 12:07  

Současná školská legislativa je nedostatečná a umožňuje ředitelům v tomto směru obcházet zákon.

Cože?????
Co to znamená, obcházet zákon. Zákon se buď dodržuje, nebo porušuje.
To také jednou zřizovatel nazřel, že ředitel školy zákon porušil, ale že nejsou na toto porušení stanovany žádné sankce. Takže nazdar. Penízky se zhabaly, a účelněji přerozdělily.
A to, že takový svévolný ředitel paníze dostane na dvanáct měsíců, ale vyplatí jen na deset, neznamená nic? Není to náhodou obdoba tak často každou opozicí pranýřovaného černodušství?
To tedy znamená, že ředitelem, který rozhoduje o všem, co se jen ve škole šustne, může být jmenován i člověk, který si zákony obchází, když to jde, a porušuje, když nejsou sankce.
Jak dotyčný provádí hospitační činnost třeba v takové hodině etické výchovy, to bych tedy rád viděl. A nakonec, proč ne. Rozhodčí v sektoru skoku dalekého také nemusí umět poposkočit ani dva slepičí. Vždyť to naše hraní si na vzdělávací systém a výchovu k dobrým mravům budoucích generací pro dvacáté první století je také jen takové hopsání.
Hopity hop, ej chuchu...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.