Jan Hušek: Digitální portfolio v Mahaře

pondělí 23. června 2014 ·

Digitální portfolio se může stát součástí výuky. Nástroj Mahara nabízí uživatelsky vstřícné prostředí pro tvorbu e-portfolia. Článek představuje základní funkce a možnosti využití tohoto systému z pohledu učitele jazyků s běžnými zkušenostmi s internetem.

V poslední době se na stránkách odborných časopisů stále více prostoru věnuje využití informačních technologií ve výuce. Jeden článek, který se touto tematikou zabývá, vyšel i v časopise Cizí jazyky.

Autorky se v něm zabývaly možnostmi využití výpočetní techniky v hodinách cizích jazyků. Svůj zájem soustředily především na některé aplikace pro mobilní platformy a stranou jejich zájmu nezůstaly ani některé z možností Webu 2.0, které mohou využít uživatelé běžných počítačů. Řeč je o kreativním využití e-portfolia, tedy on-line prostoru pro ukládání, třídění a prezentaci výsledků práce v elektronické podobě, konkrétně v prostředí volně dostupného open source systému Mahara.

Tento systém, který umožňuje vytváření digitálního portfolia, je u nás již docela známý. Setkáte se s ním například v Digifoliu na portálu RVP.cz, kde se jeho popisu v sérii článků věnoval Dominik Fellner. V nástroji Mahara však v online módu běží i některé původní české portály, které umožňují tvorbu elektronického portfolia veřejnosti. Je to například Umim.to. O Mahaře jako pomocníkovi při vytváření digitálního portfolia psal již před 6 lety také Bořivoj Brdička (viz Hodnocení výukových výsledků v digitálním světě). Ten se věnoval především problematice místa e-portfolia ve vzdělávání a nastiňoval některé z budoucích možných směrů, kterými se implementace takového nástroje do školního prostřední může ubírat.

Cílem následujících odstavců je představit Maharu z pohledu běžného uživatele internetu, učitele cizích jazyků, který se s nástrojem na tvorbu digitálního portfolia setkává poprvé. Pro potřeby této práce byl použit mezinárodně orientovaný nástroj Mahara dostupný na adrese Mahara.org. Některé specifikace se proto mohou měnit v závislosti na konkrétní implementaci systému. Položme si několik otázek, jejichž zodpovězení nám může pomoci do systému Mahara proniknout. Jsou to:

a) Co je Mahara? K čemu je dobrá?
b) Co mi Mahara nabízí? Jak ji využít?
c) Jaký má Mahara smysl pro mě jako učitele?

ad a): Mahara je, slovy jejích tvůrců, plně připravená webová aplikace pro tvorbu digitálního portfolia. Což znamená, že je to webový nástroj, který umožňuje ukládat výsledky práce v digitální podobě, dále s nimi pracovat, sdílet je s dalšími uživateli v rámci skupin na principu sociální sítě, hodnotit je a komentovat (k tomu více viz Brdičkův článek). Umožňuje tím vlastně na jednom místě ukládat veškeré digitální produkty za celé období studia, případně i celoživotně. Zároveň ukládá hodnocení výsledků učiteli a může dokumentovat pokrok. (Mimochodem, digitalizace vstoupila i do oblasti školních sešitů, jak upozorňuje např. Martin Stehlík.)


Celý článek na spomocnik.rvp.cz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.