Přečtěte si: Ministr školství Chládek zraje na výměnu

pátek 9. května 2014 ·

Šéf resortu školství za ČSSD se rozhodl omezit právo rodičů vzdělávat své děti v domácí škole pro druhý stupeň základních škol. Proč vyvolal boj s rodiči? Proč chce omezit jejich svobodu? Ptá se Roman Joch.


Z článku Romana Jocha v ČeskáPozice.cz vybíráme:

Proti domácí škole v podstatě neexistuje rozumná námitka. Funguje a její výsledky jsou nadprůměrně dobré. Lze proti ní použít pouze ideologickou námitku – děti patří státu!

To tvoří základ ideologií nacismu, komunismu – všech totalitarismů. Ve svobodné společnosti však primární odpovědnost za děti patří jejich rodičům, nikoli státu.

Samozřejmě, že rodiče nemohou se svými dětmi dělat cokoli – například je týrat, zanedbávat jejich vývoj či vzdělání nebo vyučovat ke „ctnosti“ sebevražedných atentátů. Pokud by toto činili, měl by stát zasáhnout. To však není případ domácí školy v České republice. Existuje však ještě jeden ideologický důvod, proč nedovolit domácí školu – snaha vytvořit masu, dav, zglajchšaltovanou společnost, uniformitu, nudu a šeď.

6 komentářů:

Unknown řekl(a)...
9. května 2014 v 16:32  

Roman Joch - jsem si přečetl článek o této osobě na Wikipedii a stačilo.

poste.restante řekl(a)...
9. května 2014 v 20:27  

Tak on nám pan Joch taky zraje už dost dlouho...

Nicka Pytlik řekl(a)...
9. května 2014 v 22:25  

pouze ideologickou námitku – děti patří státu

Děti patří samozřejmě rodičům. Státu patří rodiče. Alespoň tedy placením daní a dodržováním zákonů. Za to pak mají mnohá práva, a mohou si leccos nárokovat. Těch práv se ale prý nemůže až tak lehce vzdát.
Dovozuji, že rodič má na svoje dítě právo nejsvětější. A rozhodně právovatější, než je právo jejich nezletilých dětí na 'bezplatné' vzdělání. Rodičům bych to právo neupíral, a některým bych jej radši aktivně umožnil. A v zájmu všeobecné pohody bych jim poukázal i ten státní vzdělávací normativ.
Vzpomínám si, jak tu paní Jochová plamenila o ohrožení harmonického rozvoje svých dětí státně organizovanou sexuální výchovou. Ovšem vystavit svoje dětičky na fejsbůkovém profilu celému světu v plen se nerozpakovala. Co komukoli bránilo v rozpoznání dítka i v chumlu spolužáků.
'Hele, pocem. Nejsi ty malé Joše? Prý vás doma straší prezervativem na mrkvi. Chacha cha...'
Tak to ať si radši dítko ale hodně dobře uschovají doma.

Tajný Učitel řekl(a)...
10. května 2014 v 11:54  

Co takhle přestat lustrovat Jocha a zabývat se obsahem článku? To, že Chládek šlápl vedle je přece evidentní. Jeho ochota činit zásadní rozhodnutí bez znalostí,studií či diskuze svědčí o hurá politice, což může být úlet, nebo tendence. Zbývá doufat, že je to to první.

Nicka Pytlik řekl(a)...
10. května 2014 v 21:26  

Co takhle... zabývat se obsahem článku?

Až po 'z těchto dětí jen obtížně vyrostou socialističtí voliči' docela dobrý, standardní rodičovská agitka.
Pak už jen hodně špatný, standardní politická agitka.
Škoda. Zvláště pak, pokud se autor považuje, a kdo ví, jestli ne po vzoru Pytlika, za liberálního konzervativce.

Unknown řekl(a)...
11. května 2014 v 6:50  

10. května 2014 11:54

O návratu do středověku a hlavně do období působení svaté inkvizice skutečně neusiluji.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.