Ministr Chládek zahájil letošní maturity

pátek 2. května 2014 ·

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek dnes zahájil čtvrtý ročník státních maturit. Na tiskové konferenci zároveň představil své plány ohledně maturit do budoucna.


"Věřím, že letošní průběh bude méně problémový než v minulosti, očekávám, že do budoucna bude maturita efektivnější, levnější a hlavně méně administrativně náročná," uvedl ministr Chládek v úvodu setkání s novináři.

Maturita musí podle ministra reflektovat to, co učí školy. "Moje představa je, že bude jeden typ maturity pro gymnázia a jeden typ pro odborné školy. U učebních oborů bych chtěl docílit toho, aby zde maturita nebyla vůbec, aby se skončilo vyučením a po nějaké době, ideálně třech letech praxe, by tento vyučený člověk mohl nastoupit na mistrovskou zkoušku. Nebudeme srovnávat nesrovnatelné," vysvětlil M. Chládek.

V budoucnu by také krabice s papírovými testy měly vystřídat testy zasílané elektronicky, ústní zkouška bude v kompetenci školy s tím, že na její průběh více dohlédne České školní inspekce. Písemné zkoušky by chtěl ministr Chládek nechat vyhlásit rozhlasem. Z předmětů měly být povinné jak český jazyk, tak cizí jazyk i matematika. "Ta by měla být povinná někdy kolem roku 2020. Pokud však chceme povinnou maturitu z matematiky, musíme změnit způsob vzdělávání již od základních škol," dodal ministr Chládek.

Ke společné části maturitních zkoušek se letos přihlásilo 87611 žáků, z toho 80154 v řádném termínu.

Ministr Marcel Chládek dnes rovněž navštívil pražské Gymnázium Jana Nerudy. Osobně se byl podívat ve dvou maturitních třídách, kde popřál letošním maturantům hodně štěstí a úspěchů.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.