Středoškoláci si příští týden vyzkoušejí volby do Evropského parlamentu

čtvrtek 24. dubna 2014 ·

V pondělí a v úterý 28. a 29. dubna proběhnou na 269 středních školách studentské volby. Středoškoláci budou volit politické strany, které kandidují do Evropského parlamentu, a volby si tak vyzkoušejí ještě před volbami reálnými.

Řádné volby do Evropského parlamentu se v České republice dlouhodobě netěší velké pozornosti voličů; evropská témata jsou veřejnosti zprostředkovávána často velmi odtažitě, nedůsledným, zkreslujícím a zavádějícím způsobem. Věřím, že Studentské volby do Evropského parlamentu pomohou dostat tato témata do běžné školní výuky. A přispějí k tomu, že se nad nimi mladí lidé budou více zamýšlet a diskutovat o společné Evropě s větší znalostí věci a s vědomím vlastní spoluzodpovědnosti za její budoucnost,“ říká Karel Strachota, ředitel programu Jeden svět na školách společnosti Člověk v tísni, který inicioval první studentské volby v roce 2010.


Studentské volby jsou vzdělávacím projektem, který mladé lidi seznamuje s fungováním volebního systému a základními demokratickými principy a zásadami. Zájem o zapojení do tzv. voleb „nanečisto“ neprojevují pouze pedagogové, ale také studenti. „Žáci se mě neptají, jestli budou mít během voleb volno, jak by se dalo očekávat, ale zajímají se, kdo bude ve volební komisi, protože právě účast ve volební komisi je mezi nimi velkým trhákem a mladí lidé ji berou velmi odpovědně,“ říká učitelka dějepisu, společenských věd a francouzštiny Renata Trtíková z nymburského gymnázia

Vzdělávací aspekt studentských voleb se na řadě škol kromě samotného hlasování odráží také ve výuce. Zejména vyučující občanské výchovy se s použitím výukových materiálů, které pro ně Jeden svět na škole připravuje, věnují tématu voleb v hodinách, a studenti se tak zapojují do dialogu o správě věcí veřejných, který v nich podporuje smysl pro občanskou angažovanost. V neposlední řadě studentské volby také seznamují širokou veřejnost s volebními preferencemi mladých lidí.

Všem přihlášeným školám zaslali organizátoři příručku obsahující informační texty o fungování a volebním systému Evropského parlamentu, schematický přehled významných institucí EU, reakci na některé zkreslující výroky o EU či výběr příležitostí, které mladým lidem přináší členství České republiky v EU; v závěrečné části jsou zařazeny návrhy aktivit do hodin pro pedagogy. Školy rovněž obdržely volební lístky se jmény jednotlivých politických stran kandidujících do Evropského parlamentu a plakáty pro propagaci voleb.

Studentské volby do Evropského parlamentu jsou v pořadí již pátými volbami, které Člověk v tísni organizuje. Před čtyřmi lety, kdy se studentské volby konaly na školách poprvé, se otevřela bouřlivá debata o jejich legitimitě a smysluplnosti. Přestože mnohé odmítavé reakce postupem doby odezněly a studentské volby se jakožto vzdělávací projekt staly běžnou součástí výuky na některých středních školách, projekt stále přináší řadu otázek do diskuse. Proto dnes, 24. dubna, pořádáme od 19:00 v Langhansu – Centru Člověka v tísni v Praze debatu pro veřejnost a pedagogy s organizátory projektu v České republice a s odborníky z oblasti školství a vzdělávání.


Výsledky Studentských voleb do Evropského parlamentu budou zveřejněny 29. dubna 2014 okolo 18:00. Zpracovávat je bude nezávislá výzkumná agentura Millward Brown.


Více informací ke Studentským volbám do Evropského parlamentu 2014 naleznete na www.jsns.cz/volby. Výsledky z předchozích voleb na školách jsou k dispozici na webu jsns.cz.


Studentské volby pořádá společnost Člověk v tísni, vzdělávací program Jeden svět na školách.

2 komentářů:

MM řekl(a)...
25. dubna 2014 v 11:12  

Škole, která během nejvýše dvou vyučovacích hodin nedokáže vysvětlit princip fungování volebního systému, bych odebral akreditaci. A středoškoláky, kteří potřebují reálný simulační nácvik, aby v budoucnu dokázali správně vhodit lístek do urny, bych zbavil svéprávnosti.
O důsledcích demokratického rozhodování na politiku a následně na život nás všech každý přemýšlí buď sám spontánně, nebo vůbec. Žádná umělá stimulace v tom nepomůže.
Tzv. "Studentské volby" už běží pěknou řádku let. Zvýšila se od té doby účast mladých lidí ve volbách? Pokud ano, změnilo se tím něco v našem veřejném životě?
A k lepšímu?

Nicka Pytlik řekl(a)...
27. dubna 2014 v 0:11  

účast mladých lidí ve volbách

Kolikatery volby už jim říkám, volíte svoji budoucnost. My si umřeme, ale vy tu budete muset žít.
Ale je to marné, je to marné, je to... marné.
Ještě mne napadlo, což takhle odevzdané hlasy slosovat jako třeba na Slovensku losují účtenky. Taková tombola o slušnější tablety.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.