Přečtěte si: Nulté ročníky škol se otevřou všem dětem, je o ně čím dál větší zájem

sobota 5. dubna 2014 ·

Do přípravných tříd základních škol, kde se děti učí držet tužku či mýt si ruce, budou moci pravděpodobně chodit všichni zájemci. Počítá s tím chystaná novela školského zákona. Zatím jsou nulté ročníky určené jen pro děti se sociálním znevýhodněním. Zájem o tyto třídy v posledních letech výrazně roste.


Z článku Jan a Jiřičky v iDNES.cz vybíráme:

Česká školní inspekce v loňském školním roce při kontrole přípravných tříd 39 škol zjistila, že v nich má sociální znevýhodnění jen 73 procent dětí. Zbytek tak navštěvoval nulté ročníky v rozporu se zákonem.

"V těchto příkladech ukládáme řediteli školy lhůtu k přijetí opatření. Vzhledem k tomu, aby to nepostihlo již děti přijaté, mají opatření většinou charakter preventivní. Tedy aby se pochybení neopakovalo v dalším roce. Požadavek na sociálně znevýhodněné děti je v zákoně jasně zformulovaný, jen není řediteli škol respektovaný," řekl iDNES.cz náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.




2 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
5. dubna 2014 v 11:24  

Dobeš hadra.

Domyslel Chládek, jak to bude v praxi fungovat? Ředitelům škol se uvolní ruce, tak proč přípravnou třídu pro 7 žáků nezřídit, že? Rodiče velmi brzy úpostřehnout finanční výhodnost zařazení dítěte do přípravné třídy, kde nebudou muset za docházku na rozdíl od školky platit. Ti, co nyní váhají mezi odkladem a nástupem do 1. třídy, zvolí odklad. Že by to měly PPP ukočírovat tak o tom silně pochybuji. Tlak ze strany rodičů bude příliš silný. Takže jestliže nyní má odklad téměř 20 % dětí, za pár let to bude ke 40 %.

A kdopak to všechno zaplatí?

A ještě je zajímavý jeden aspekt problému. Naši ředitelé škol nedodržují zákony a nikomu to nevadí. Do přípravných tříd se berou protizákonně děti bez sociálního znevýhodnění, neproplácením přesčasových hodin se na školách ve velkém porušuje zákonník práce, a nyní se ředitelé hromadně chystají porušovat zákon, který se týká kvalifikace učitelů. Že prý si ty učící maturantky v pohodě obhájí.

Nicka Pytlik řekl(a)...
5. dubna 2014 v 21:18  

Požadavek na sociálně znevýhodněné děti je v zákoně jasně zformulovaný

Jakpak se asi rozpozná takové sociálně znevýhodněné dítě? Je také jasně zákonně zformulované? Něco jako
'Za sociálně znevýhodněné dítě považujeme člověka, který se za něj sám považuje, aniž by se nutně ke svému znevýhodnění za všech okolností (např. při prvním rande) hlásil, a/nebo je za takového považován významnou částí svého okolí na základě skutečných či domnělých (hygienických, stravovacích nebo pobytových) indikátorů.'

Že prý si ty učící maturantky v pohodě obhájí.

V těch nultých třídách bezesporu. Kdyby takových ročníků bylo v řadě devět, nebylo by už co řešit.
Jinak je to od ministra vcelku 'prefíkaný' způsob, jak nenápadně dosáhnout naplnění vize o započetí školní docházky od sedmého roku věku dítěte. Ještě zavést nultou vyučovací hodinu, a máme tu další vizi, to jest posunutí začátku vyučování na devátou hodinu. Což ve svém důsledku povede k prodloužení relativní bezpečnosti v ulicích měst a na návsích obcí až do pozdního odpoledne.
Ostatně, taková třída adolescentně znevýhodněných šestnáctiletých deváťáků ve čtyři odpoledne koncem dubna, do musí být darda.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.